Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Med anledning av #metoo rörelsen måste även våldet mot kvinnor med funktionsnedsättning uppmärksammas.

Dessa kvinnor utsätts ofta för våld på grund av sin osynlighet, sårbarhet och sitt beroende och blir därför särskilt utsatta för mäns våld. De har svårare än andra att få skydd och i rättssystemet fortsätter svårigheterna.

Förutom allt våld som drabbar dessa kvinnor så riskerar även kvinnor med funktionsnedsättning att utsättas för våld som är direkt kopplat till funktionsnedsättningen. Det kan handla om att någon gömmer ens hjälpmedel eller vägrar teckenspråkstolk eller straffar en ekonomiskt. MFD, (Myndigheten för delaktighet), har, i en nationell strategi, arbetat fram utvecklingsområden kring detta problem. För att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.

Uppföljning bör ske på särskilda boenden för att se till att kvinnorna inte behöver drabbas av våld.

Kvinnorna är särskilt utsatta varför information kring frågan är viktigt. Många saknar anhöriga som kan föra deras talan. Uppföljning bör ske på särskilda boenden för att se till att kvinnorna inte behöver drabbas av våld. Skyddat boende ska erbjudas även dessa kvinnor. Därför behöver samhället tänka över tillgängligheten i boenden. Tillgång till målsägarbiträden bör inrättas. Allt arbete bör ske i samarbete med funktionshinderorganisationerna.

Kvinnor med funktionsnedsättning ska ha samma rätt till stöd och hjälp om och när de utsätts för våld som andra kvinnor och det måste ske redan idag.

Pia Delin

Liberalerna, Funktionella Liberalers ambassadör i Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel