Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marängsviss - favorit på nya, skruvade sätt

Säg den som inte gillar marängsviss. En älskad klassiker som går hem i alla åldrar. Vi har uppdaterat favoriten och gett den en kul och modern tolkning. Marängsviss på ett helt nytt sätt.

Annons

Marängsviss, marängsuisse eller hovdessert. Kalla det vad du vill, men nog har du svårt att låta bli att smaka om denna svenska klassiker hamnar på bordet?

Den till synes oemotståndliga blandningen av söta maränger, fluffig vispgrädde, mörk chokladsås och smältande glass sitter djupt rotad i den svenska folksjälen. De enda varianter som tycks förekomma är med eller utan banan, mandelspån eller glass.

Friska inslag

Jag tyckte att det var dags att bryta med traditionerna och skruva till denna pangdessert med lite nya och mer tidsenliga smaker. De söta marängerna mår bra av lite friskare inslag, särskilt om man satsar på att ta svissen till nya höjder. Alltså hittade jag på några efterrätter med fruktigare sällskap. Himmelskt gott blev det, om jag får säga det själv.

Socker och ägg

Men det underliga namnet, då? Det är helt enkelt det franska uttrycket meringue suisse, det vill säga schweiziska maränger, det som vi ser som helt vanliga maränger och som görs på socker och äggvita. Till skillnad från exempelvis italiensk maräng, meringue italienne, som görs på smält socker. Men ända sedan slutet av 1800-talet har man använt formen marängsviss på svenska.

Variation

Det bästa med marängsvissen är ändå att den är så enkel att vem som helst kan svänga ihop en. Du kan använda köpta färdiga maränger, chokladsås på tub och glass i paket utan att skämmas det minsta. Det blir kalasgott i alla fall.

Men det hindrar ju inte att man kan variera sig en smula emellanåt och testa nya sätt att svissa till det hela. Eller också gör du bara som vanligt.

Marängsviss är alltid poppis. Oavsett innehåll.

Annons