Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus bekymrad: "Vi står lite och stampar – har inte förtroende för bilen"

Andra och sista testveckan inför säsongsstarten i formel 1.
Men Marcus Ericsson och hans nya Sauberbil letar fortfarande efter en gemensam känsla.
– Jag vill åka härifrån och känna att jag har förtroende för bilen. Där är vi inte än, säger Marcus i en intervju med Viasat.

Annons

Efter andra dagen av sista testveckan i Barcelona inför F1-premiären i Melbourne den 26 mars var Ericsson inte särskilt nöjd.

Han körde 47 varv och var näst sämst vad gäller varvtid. Teamkompisen Pascal Wehrlein var några tiondelar snabbare på onsdagen.

Finländaren Valtteri Bottas, som ersatt mästaren Nico Rosberg i Mercedes, var snabbast. Fyra sekunder bättre än Ericsson.

– Vi står lite och stampar. Provar många olika sätt, men jag får inte den känsla i bilen som jag vill ha. Jag fortsätter att leta efter den känsla jag hade dag tre förra veckan, men har inte hittat den.

– Det positiva är att vi skannat igenom väldigt många olika setuper, vilket ger data som är bra att ha när vi går in i säsongen.

Upplever du att bilen inte reagerar på det sätt som förändringarna är tänkta att medföra?

– På vissa sätt gör den det, på andra inte. Vi har lite att jobba med vad gäller balansen i bilen. Det finns definitivt potential, men det måste bli lite bättre körbarhet i det paket vi har just nu. Den är lite för svår att få förtroende för, och då blir det svårt att göra jämna tider och bra fart, när man inte riktigt kan lita på vad man har under sig. Så det är det vi jobbar mest med.

Ungefär samma fenomen som förra testveckan, då Marcus och teamet förbättrade sina tider väldigt mycket den sista dagen.

– Det känns lite som dag ett förra veckan. Jag hade hoppats att vi skulle kunna ta lite större steg i dag, men vi har inte riktigt hittat rätt där.

Två halvdagar kvar i Barcelona för Marcus del, torsdag och fredag, innan säsongen drar igång i Australien om ett par veckor.

– Jätteviktigt att fortsätta att jobba. Jag vill åka härifrån och känna att jag en bil som jag hittat balans i och känner förtroende för. Och där är jag inte än, inte i går och idag. Jag måste jobba vidare med ingenjörerna så att vi kan åka härifrån på fredag kväll och känna att vi har en bra bas inför Melbourne.

Vad är viktigast?

– Att få till race-pacen, så att jag under de längre stinterna kan ligga och göra bra tider varv efter varv. Hittar du det så kommer de snabbare tiderna på lite bränsle och mjukare däck av sig själv. Det är därför man kör testerna med tyngre bil, för att får man bilen att fungera som man vill då så löser det resten också.

– Därför går det inte att åka runt och jaga tidtabeller, när vi har så få dagar att testa. Det gäller att jobba igenom de program vi satt upp och ta med sig så mycket som möjligt, säger Ericsson till Viasat.