Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus: "Det är ett stort mål som är avklarat för mig"

Marcus Ericsson kom tidigt på söndagsmorgonen åtta och tog karriärens första F1-poäng i Australiens GP.

Annons

Ericsson kom åtta, tio förare får poäng. Det ger fyra poäng i VM-serien. Det är de första svenska poängen i formel 1 på 26 år. Stefan Johansson var då trea i Portugals GP på Estorilbanan den 24 september 1989.

- Det är ett stort mål för mig som är avklarat. Sauber har hela vintern varit tydliga med att vi har en bil som kan slåss om poäng och det visade sig idag. I dag fick vi in båda bilarna på poängplats, femma och åtta, och jag tror att alla i teamet är väldigt nöjda, säger Marcus Ericsson direkt efter loppet i Viasat motors direktsändning.

Loppet sattes under gul flagg redan på första varvet efter kaosartad start där Lotusföraren Pastor Maldonado fick bryta. Sauberstallet var då snabba och valde då att ta in Marcus Ericsson i depå för att byta till de mjuka, snabbare däcken. Den taktiken fungerade även om Marcus under perioder av loppet var tvungen att spara på däcken för att få de två mjuka däckuppsättningarna att räcka hela loppet.

På det 45:e varvet, av 58, åkte Marcus Ericsson av banan och ut i gruset. Det tvingade honom till ett tredje depåstopp. Men gjorde också att han kan avsluta loppet på ett par nya mjuka däck.

- Taktiken var att köra loppet på två mjuka däckuppsättningar. Men vi blev tvungna att gå in i depån en gång till och det gjorde att jag var tvungen att jaga Carlos Ainz lite på slutet.

Mercedesföraren Lewis Hamilton vann, 1,3 sekunder före stallkamraten Niko Rosberg. Marcus Ericssons stallkamrat Felipe Nasr kom sensationellt på en femte plats i sin F1-debut.

Marcus Ericsson slutade alltså åtta efter att han lyckades ta sig förbi spanjoren Carlos Sainz på det 56:e varvet av 58. Sergio Perez kom tia.

- Jag låg bakom Sainz i ett par varv för att bilda mig en uppfattning om vilka svagheter han hade. Jag kom ut ur depån tio sekunder bakom och fick ta i allt jag hade för att komma i kapp.

Bara elva bilar kom i mål i ett kaotiskt lopp där bilar föll ifrån både före och under loppet.

Premiärhelgen började på värsta tänkbara sätt för Sauberstallet och Marcus Ericsson. Stallet förlorade ett rättsfall mot holländaren Giedo van der Garde som i en kontraktstvist hävdar sin rätt att vara en av stallet två förare. Van der Garde kom till depån, hoppade i Marcus Ericssons bil och syntes på bilder med svenskens overall på sig.

En temporär överenskommelse mellan holländaren och teamet nåddes och Marcus Ericsson fick till slut köra loppet.

- Det har varit en tuff helg för teamet och inte lätt för mig heller. Allt som har hänt har gjort att jag har fått få varv på banan, säger Marcus om det som har kallats "Seatgate".

Fakta: Stall och förare i formel 1

Ferrari: Sebastian Vettel, Tyskland och Kimi Räikkönen, Finland.

Force India: Nico Hulkenberg, Tyskland och Sergio Perez, Mexiko.

Lotus: Roman Grosjean, Schweiz, och Pastor Maldonado, Venezuela.

Manor: Will Stevens, Storbritannien och Roberto Mehri, Spanien.

McLaren: Fernando Alonso, Spanien och Jenson Button, Storbritannien.

Mercedes: Lewis Hamilton, Storbritannien och Nico Rosberg, Tyskland.

Redbull: Daniel Ricciardo, Australien och Daniil Kjyat, Ryssland.

Sauber: Felipe Nasr, Brasilien och Marcus Ericsson, Sverige.

Torro Rosso: Max Verstappen, Nederländerna och Carlos Sainz Jr, Spanien.

Williams: Felipe Massa, Brasilien och Valtteri Bottas, Finland.

Fotnot: Alonso är skadad och ersätts i Melbourne av dansken Kevin Magnussen.