Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus: "Fajt mot barndomsidolen"

När Kimi Räikkönen debuterade i F1-sammanhang var Marcus Ericsson elva år gammal.
I dag utmanade Kumlasonen racingveteranen.

Annons

Året var 2001. Kimi Räikkönen fick chansen att debutera i F1, för stallet Sauber. En komet i Formel 1-världen som snart skulle bli en av de stora stjärnorna - och elvaårige gokart-föraren Marcus Ericssons idol.

I dag, 13 år senare, vägrade 23-åringen från Närkesslätten att släppa förbi sig en av världens mäktigaste inom motorsporten. Finländaren Kmi Räikkönen. Samma förare som en ung Marcus Ericsson haft som förebild i snart femton år.

- Det var såklart häftigt att fajtas med Kim. Min barndomsidol, säger Ericsson till Viasat.

Det var redan på det andra varvet som Räikkönen fick problem. En punktering tvingade honom in i depån. Men eftersom han åkte på bara fälgarna in för däckbyte tappade han åtskilliga sekunder gentemot resten av fältet.

Kom sedan ut - och inledde klättringen.

En av de som

skulle hotas av finländarens jakt var Marcus Ericsson. Han fajtades med Jean-Eric Vergne när Räikkönen smet upp bakifrån.

Ericsson i täten av de tre. Höll undan för Vergne. Då såg Räikkönen sin chans. Men Marcus var kompromisslös. Vägrade släppa finländaren förbi sig.

- Jag körde om Vergne och fajtades lite. Och sen hade jag  Kim bakom mig i många varv. Så jag fick åka och fajtas lite mot honom hjul mot hjul.

Men fajten med Räikkönen var bara en bonus. Inte långt efter kunde den rutinerade Ferrariföraren glida förbi.

- Som jag sagt hela tiden: Vårt mål var att ta oss just i mål. Och det gjorde vi i dag med två bilar, i vårt "hemmarace". Så jag tycker vi ska vara jättenöjda med den insatsen, säger Ericsson.

Stallkompisen Kamui Kobayashi utmanade ständigt och stod för en imponerande körning. Men utdelningen blev till sist placeringen framför Ericsson. Caterham-bilarna slutade alltså på 13:e och 14:e plats.

Målgången blev historisk för den unge svensken. Det var hans första någonsin i F1-sammanhang. Och det i ett race där Ericsson istället för att träta med antagonisten GP2, Sam Bird, fick hota Kimi Räikkönen.

- För mig personligen var det grymt häftigt att ta målflagg i mitt egentligen första riktiga Formel 1-race, säger Ericsson.