Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus glädjebesked: Sauber räddat – säljs till finansbolag

Spekulationerna har pågått länge. Nu har beskedet kommit: Hårt ekonomiskt trängda formel 1-stallet Sauber, med Marcus Ericsson som en av två förare, är räddat, uppköpt av ett schweiziskt finansbolag.

Annons

Saubers säsong har kantats av svarta rubriker om försenade löneutbetalningar till formel 1-stallets hundratals anställda, om nyckelpersoner som lämnat sina poster och om att det extremt hårt ekonomiskt pressade stallet varken haft råd att delta i tester eller att uppdatera sina bilar efter ordning, vilket lett till att Sauber är enda stallet utan poäng i årets VM-serie och därmed ligger sist i konstruktörsmästerskapet.

Men den senaste månaden har allt fler uppgifter pekat på att en lösning varit nära förestående, och på onsdagen presenterades den: Formel 1-stallet köps upp av det schweiziska finansbolaget Longbow Finance SA, med säte i Lutry strax utanför Lausanne. Ett bolag som enligt pressmeddelandet där övertagandet presenteras har varit aktivt i finansbranschen "i över 20 år".

Sauber har de senaste åren till två tredjedelar ägts av grundaren Peter Sauber och till en tredjedel av Monisha Kaltenborn, som förutom ägare och styrelsemedlem också fungerat som vd och stallchef i teamet.

Longbow Finance tar nu över hela ägandet, men namnet kommer enligt ett pressmeddelande även fortsättningsvis att vara Sauber, och Kaltenborn kommer att kvarstå i sina roller som styrelseledamot, vd och stallchef.

Pascal Picci, styrelseordförande och vd i Longbow Finance, tar över efter Peter Sauber som styrelseordförande i Sauber.

"Det är Longbow Finances tydliga avsikt att stabilisera Saubergruppens ekonomi och lägga grunden för att bli konkurrenskraftiga och bygga en framgångsrik framtid", skriver den nya Sauberledningen i pressmeddelandet.

Det har tidigare ryktats om att det är pengar från svenska storföretag som tack vare Marcus Ericsson skulle gå in och rädda Sauber ekonomiskt, men om det finns några sådana intressen bakom Longbow Finance eller exakt vart pengarna för att köpa och driva stallet kommer ifrån framgår inte av pressmeddelandet.

Nu 72-årige Peter Sauber byggde den första Sauberbilen hemma i sina föräldrars källare 1970, och efter tävlingar i olika serier köpte han sig 1993 in i formel 1-cirkusen. BMW köpte upp stallet inför 2006 års säsong, men när motorkonstruktören drog sig ur F1 efter 2009 valde Peter Sauber att köpa tillbaka stallet för att rädda det i formel 1, och i maj 2012 köpte Kaltenborn sig in som ägare av en tredjedel. Men i dag väljer de båda alltså att återigen sälja teamet Peter själv skapat.

– Monisha Kaltenborn och jag skrev på tisdagen under ett kontrakt som säkrar framtiden för Saubergruppen och formel 1-stallet. Jag är väldigt glad över att min modiga investering då jag köpte tillbaka stallet för sex år sedan, med avsikten att rädda kvar huvudkontoret i Hinwil och formel 1-platsen, har visat sig vara framgångsrik., säger Peter Sauber i pressmeddelandet.

– Vi är övertygade om att Longbow Finance är den perfekta partnern för att återigen göra stallet konkurrenskraftigt och framgångsrikt i formel 1. Samtidigt kommer organisationens nya struktur äntligen tillåta oss att utvidga vår tredjepartsaffär där vi kan använda vår know-how i ett kommersiellt syfte. Den här lösningen är gjorde med hänsyn till vad som är bäst för våra medarbetare, partners, leverantörer, huvudkontoret i Hinwil och schweizisk motorsport, säger Kaltenborn i pressmeddelandet.

Kumlasonen och Örebroföraren Marcus Ericsson gör sin andra säsong för stallet, och laddar just nu upp för helgens VM-deltävling i Ungern.

Helgen 9–10 september kommer han, tillsammans med Sauberstallet, att inta Örebros gator för den andra upplagan av Örebro race day. Det är ännu oklart om försäljning av stallet på något sätt påverkar planeringen inför det evenemanget.