Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus: "Har haft problem hänga med"

Marcus Ericsson lyckades hålla stallkompisen bakom sig och slutade på 14:e plats i F1-finalen i Abu Dhabi.

Annons

Marcus Ericsson kan summera sin första Saubersäsong. Han tog poäng direkt i premiären i Australien men stod under första halvan av säsongen i skuggan av stallkompisen Felipe Nasr.

Men under andra halvan av säsongen har Kumlakillen jämnat ut statistiken och i sista loppet, kvällsracet i Abu Dhabi, lyckades Ericsson hålla Nasr bakom sig.

3,9 sekunder skilde Sauberförarna åt sedan Nasr jagat svensken i slutet av loppet.

- Det var en godkänd insats från min och teamets sida. Fartmässigt var det inte vad vi hoppats på men det är bara att inse fakta: Under andra halvan av säsongen har vi haft problem att hänga med ”mittfältet” i kampen om poäng. Det är verkligheten just nu, säger Marcus till Viasat.

Om insatsen i F1-finalen säger närkingen:

- Jag gjorde inga misstag, tycker att jag gjorde ett bra race.

Han sammanfattar loppet:

- Jag började loppet på de hårda däcken och tappade (Romain) Grosjean på första varvet. Det blev ett lite osynkat lopp, alla kom med fräschare däck eftersom vi körde längre varje stint.

- Det är klart att det är mentalt lite jobbigt när man hela tiden måste försöka försvara sin position. Det är en svår balansgång, hur mycket ska man försvara sig och i vilken stor omsträckning ska man släppa förbi dom som kommer bakom med högre fart.

I slutet av loppet jagades Marcus av stallkompisen Felipe Nasr. En fajt som svensken gick segrande ur.

- Jag såg att han kom snabbt bakom men jag kände att det var sista racet för säsongen, och vi låg så pass långt bak, att han inte skulle få komma förbi. Det var bara att öka takten och till slut fick jag döcken att stämma så jag kunde till och med åka ifrån honom på slutet, säger Marcus till Viasat.

Marcus var egentligen 15:e man över mållinjen, och Nasr 16:e, men båda Sauberförarna flyttades upp ett pinnhål efter en bestraffning i efterhand på Max Verstappen.

Hur viktigt var det att komma före stallkompisen i finalracet?

- Klart att det är mentalt viktigt och skönt för mig att få visa inför vintern att jag inte är att leka med.

- Nasr har varit starkare än mig två racehelger i rad men i dag var jag snabbare och höll honom bakom mig i racet trots att han hade lite hugg på mig.

Hur har säsongen varit?

- Jag känner att jag inte fått de resultat som jag kunde ha fått om saker och ting gått lite annorlunda. Utdelningen har inte varit på topp om man jämför med andra förare. Men på det hela taget tycker jag att det varit en godkänd säsong.

På tisdag väntar däcktester i Abu Dhabi innan Sveriges ende F1-förare få lite semester i december. Då ska Marcus passa på att flytta från Kumla till nyrenoverade lägenheten på Nygatan i Örebro.

Både Ericsson och Nasr har kontrakt med Sauber över 2016.

Tankar inför nästa säsong?

- Både jag och Felipe har varit inblandade i jobbet med bilen inför nästa år.  Vi har lite nya koncept inför nästa år som gör att jag tror att vi kan ta lite steg framåt. Det är alltid lite gambling när man ändrar ett koncept och vi får se hur det faller ut, men faller det ut väl tror jag att vi har goda möjligheter att ta några steg uppåt på ”gridden” nästa år.

- Men samtidigt måste man vara realistisk, vi är ett litet team med små resurser om man jämför med många andra, fortsätter han.

I årets VM-tabell slutade Ericsson på 18:e plats med nio inkörda poäng. Nasr hamnade på 13:e plats med 27 poäng.

Nasr grundlade sin poängskörd i loppen i Australien och Ryssland där han tog 18 av sina poäng genom att bli femma respektive sexa.

Ericsson hade som bäst en åttondeplats i premiären i Australien.

NA:s Henrik Brändh summerar Marcus Ericssons säsong i en krönika som ni kan läsa i måndagens pappers-NA eller köpa som e-tidning!

Annons