Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus skriver miljonkontrakt

Racerföraren Marcus Ericsson är nu bara ett steg från formel 1. På torsdagen presenterades Marcus som ny förare i det brittiska GP2-stallet Super Nova Racing.
- Det här känns helrätt, säger Marcus till NA strax före presskonferensen på den stora Autosport-mässan i Birmingham.

Efter två mästerskapssegrar på tre år, i brittiska formel BMW och japanska formel 3, så är Marcus mogen för nästa naturliga steg som är GP2, serien direkt under formel 1.

Marcus har tecknat ett ettårskontrakt med Super Nova som är mentorn Kenny Bräcks gamla stall. 1996 slutade Bräck tvåa i Formel 3000-mästerskapet, föregångaren till GP2, sedan han blivit diskad i den sista deltävlingen på Hockenheim och förlorat totalsegern.

Det är givetvis Bräck som ligger bakom styrningen.

- Man kan väl säga att cirkeln sluts. Stallchefen David Sears är en gammal vän till Kenny, säger Marcus.

Montoya föregångare

Super Nova vann det gamla formel 3000-mästerskapet hela fyra gånger åren 1995-2002 med Vincenzo Sospiri, Ricardo Zonta, Juan Pablo Montoya och Sébastian Bourdais bakom ratten. Samtliga förare gick sedan vidare till formel 1.

2007 hamnade huvudsponsorn Nova i ekonomisk knipa som slutade med att högste chefen åkte i fängelse men racingstallet fortsatte att ha Nova som sin huvudsponsor.

Sedan 2005 har stallet tävlat i GP2-serien och senaste säsongen blev det en tredjeplats i teammästerskapet. Individuellt bäst blev italienaren Luca Filippi med en femteplats.

- Super Nova är inte det bästa stallet i serien, men ett övre-halvan-team helt klart. Eftersom det inte är något toppstall blir det lite mer avslappnat. Det finns en otrolig potential i teamet och det ska bli jäkligt intressant att jobba ihop med dem. Jag kör alltid för att vinna, säger Marcus.

Innebär det här att du också bosätter dig i England?- Jag skaffar säkert en lägenhet i England, men jag kommer att vara mer hemma i Sverige än när jag tävlade i Japan.

Marcus bli stallkompis med en gammal motståndare, Josef Kral. Tjecken var Marcus huvudkonkurrent om mästerskapstiteln i Formel BMW 2007.

- Vi fajtades hela året men det var hela tiden en juste kamp, både på banan och i depån. Vi är båda nykomlingar i GP2 och går in i det här på lika villkor, säger Marcus.

Inhopp i Asien

Tio av elva deltävlingar i GP2-serien avgörs samtidigt som formel 1 med premiär i Barcelona den 8-9 maj.

- Men förmodligen gör jag ett nytt inhopp i den asiatiska GP2-serien i Abu Dhabi 5-6 februari, påpekar Marcus.

GP2-sitsen är inte gratis. Långt därifrån. Ett standardkontrakt i GP2-serien ligger runt 15 miljoner kronor. Styrningen finansieras i huvudsak av de sponsorer som Kenny Bräck och Eje Elgh styrt upp.

Ordet supernova betyder en exploderande stjärna.

Ett passande namn på Marcus Ericsson just nu.

Marcus Ericsson

Född: 2 september 1990 i Kumla.

Familj: Flickvännen Emelie, pappa Tomas, mamma Kerstin, bröderna Pontus, 16, och Hampus, 7 (som precis börjat tävla i gokart).

Bor: Kumla.

Meriter 2009: Japansk formel 3-mästare, två segrar i den brittiska F3-serien, inofficiell VM-fyra i F3 i Macau Grand Prix, GP2-debut i Abu Dhabi, formel 1-test för världsmästarstallet Brawn GP.

Aktuell: 2009 års pristagare av NA:s guldklocka.