Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus slog Hamilton i kvalet

Marcus Ericsson slog världsmästaren Lewis Hamilton i kvalet - men startar ändå trea från slutet i Belgiens GP.

Annons

Det är inte var dag som Marcus Ericsson är före Lewis Hamilton i resultatlistan. Men i kvalet på Spa inför Belgiens GP inträffade det.

Nu är det inte så att Hamilton plötsligt tappat stinget, eller att Ericsson hittat superfart i sin uppdaterade Sauber.

Eftersom Hamilton ändå hade ett tungt straff med 55 platsers nedflyttning i starten av söndagens lopp, detta efter flera motorbyten och andra förändringar på motorn i sin Mercedes, valde den regerande världsmästaren att spara både på sig själv och materialet och tillbringade större delen av den första kvalomgången, Q1, i depån.

Hamilton slutade därför på 21:a plats i kvalet, sist av alla som var ute på banan. Allra sist blev Fernando Alonso vars McLaren stannade när spanjoren närmade sig den klassiska Eau Rouge-kurvan på första varvet. Han fick därför ingen varvtid alls.

Även för Alonso väntar en tuff bestraffning, 35 platsers nedflyttning i starten, för flera motorbyten.

I praktiken betyder det att Hamilton startar sist och Alonso näst sist i söndagens lopp.

Även Marcus Ericsson har en bestraffning som väntar. Örebroföraren flyttas ner tio placeringar i starten, eftersom Sauber väljer att använda en sjätte turbo i helgens lopp, men det är bara av akademisk betydelse.

I realiteten startar Marcus från 20:e position i söndagens lopp vilket också blev hans resultat i kvalet. Marcus noterade tiden 1.49,071 och när han korsade mållinjen på sitt sista flygande varv låg svensken på 16:e och sista plats till andra kvalomgången. Sedan kom förare efter förare och slog den tiden. Bara Hamilton, som stannade på varvtiden 1.50,033, var bakom svensken.

Ericsson var inte nöjd med lördagen. På sista träningen före kvalet fick Marcus problem och kunde bara genomföra sex varv på förmiddagen.

Trots den nya superpaketet, med ny nos och framvinge, nytt golv, nya luftintag till bromsarna både fram och bak samt en del mindre saker på motorkåpan utöver den nya bakvingen som började testas på Silverstone, klagade närkingen över bilen efteråt.

- Det är något som är relaterat till motorn. Vi trodde att vi löst det i FP3 men på kvalet tappade jag fart på rakorna. Jag ver inte varför, säger Marcus till Viasat.

- Tappar man några tiondelar på varje raka kan man inte gå vidare.

Hur frustrerande är det?

- Det är klart att det är frustrerande. Jag tycker att jag gjorde ett bra varv men tyvärr så hade vi de här problemen hela dan.

Vad kan du åstadkomma i söndagens lopp?

- Vi får se vad vi har för fart i racet. Det kommer att bli rätt så hårt slitage på däcken tror jag. Det är bara att gå ut och ladda och se hur långt det räcker.

Även Ericssons stallkompis Felipe Nasr blev utslagen i kvalet, som 17:e man med tiden 1.48,949. Brasilianaren startar därmed också från 17:e position i söndagens race.

Lewis Hamiltons stallkompis Nico Rosberg var snabbast i kvalet och startar i pole position i Belgiens GP.