Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria fick årets kulturpris

Både Maria Sundström Kräcklinge Stenåsen och Roland Andersson i Öja höll på att tappa hakorna när det i går kväll ringde på deras dörrar. Kultur- och ungdomsledarpris var det glada beskedet som mötte dem.

Det blev en färd ut på Lekebergs landsbygd när det i går kväll var dags att uppvakta pristagarna med blommor och motivering till utmärkelserna. Ett av de roligaste uppdragen man kan få menade kultur- och bildningsförvaltningens ordförande Håkan Söderman och kultur- och fritidssekreteraren Karin Adolfsson.

Först styrdes färden till Stenåsen där årets kulturpristagare 2011, Maria Sundström, bor. Maria fyllde 45 år i lördags, och när hon i går kväll såg två billysen på gårdsplanen så trodde hon att det var eftersläntande gratulanter som kom. Men efter att ha slängt på sig lite andra kläder för att ta emot besökarna, så blev hon mäkta överraskad inför det väntande sällskapet på trappan.

– Jag är överväldigad, det här är stort. Jag hade inte an aning om att jag nominerats utbrast hon.

Maria får priset för sitt stora engagemang och noggranna forskning om det kyrkliga kulturarvet i Lekebergs kommun. Hennes kulturinsatser är utöver det vanliga, och har gett otroligt mycket kunskap om de kyrkor hon forskat kring, står det i motiveringen.

Efter uppvaktningen av Maria ställdes färden ner till Öja i Hackvadstrakten. Ny dörrknackning, och även där var överraskningsmomentet totalt:

– Vad är det här för nåt, vad är det frågan om, utbrast Roland Andersson när han öppnade dörren.

Snart blev Roland varse om vad saken gällde när Håkan Söderman tog till orda och läste upp motiveringen till besöket. Roland tilldelas nämligen kommunens ungdomsledarpris.

Roland har allt sedan 1959 varit ledare för juniorer, scouter och tonår i Hackvads baptistförsamling, imponerande bara det. ”Roland är en eldsjäl och har barnens bästa som ledmotiv. Han ställer upp för alla. Roland är troget med som ledare varje tisdag, där både barn från trakten och från andra delar av kommunen deltar”, framgår bland annat av motiveringen.

– Jag är så förvånad, men oerhört glad. Det här var stort, roligt och uppmuntrande, menade en lite rörd ungdomsledare i Öja.