Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Haglund (M): De styrande misslyckas med kunskapsuppdraget

Ännu ett skolår har gått utan att skolresultaten i Örebros kommunala grundskolor lyfter. Denna gång summerar vi och hamnar på att endast 77% av niorna är behöriga till gymnasiet. Det innebär att 287 elever lämnas efter och inte riktigt vet var deras plats är i höst. Ska de gå på individuella programmet eller kanske inte göra något alls?

Nationellt förfäras man över att 16-17 procent av eleverna inte har behörighet till gymnasiet men Örebros siffror ifrågasätts knappt av någon. Inte ens lokal media höjer på ögonbrynet. Hur kommer det sig?

Det skrala resultatet i den kommunala skolan kan jämföras med två av de privata skolorna i Örebro. Kunskapsskolan som klarar 94 procent av eleverna och Internationella Engelska skolan som klarar 98 procent.

Ska vi vara nöjda med att 23% av eleverna i den kommunala grundskolan inte är behöriga till gymnasiet? Är det verkligen okej att 287 elever riskerar att förpassas till utanförskap? Är det meningen att vi örebroare ska acceptera att mer än var femte elev inte klarar grundskolan?

Tydligen är det helt i sin ordning om man läser och lyssnar på de kommentarer som kommer från styrande partier i Örebro kommun när jag påtalat det dåliga resultatet. Man skyller på en besvärlig elevgrupp och att elever minsann har utvecklats under den sista terminen. Som om nio år i grundskolan handlar om sista terminen. För mig är det extremt stötande!

Vem vill man skydda med dessa kommentarer? Är det förvaltningen, lärare eller kanske rektorerna som man inte vill stöta sig med eller är det ett självförsvar då man vet att politiken bär det största ansvaret? Jag vill skydda barnen, eleverna vars framtid beror på, hur politiker prioriterar skolan och ser till att Örebros skolor klara sitt uppdrag.

Det är hög tid för barn och elever i Örebro att få veta att de bor i en kommun där skolan och politiker har höga förväntningar på att varje elev kan lyckas. Där ingen är nöjd förrän alla har behörighet till gymnasiet. Där varje skola ges förutsättningar att klara sitt kunskapsuppdrag och där det inte ska krävas att komma in på en privat skola för att lyckas. Där allt, från start, görs för att varje elev ska klara skolan!

För oss moderater finns det inget annat mål än att varje elev ska klara skolan. Allt annat är för oss ett misslyckande. Vi är tydliga med att en skola som klarar sitt kunskapsuppdrag är en viktig garant för att Örebro fortsatt ska vara en kommun i framkant.

Jag står på eleverna sida. På vems sida står du?

Maria Haglund (M)

kommunalråd, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel