Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MARIA LARSSON: Bråttom med upprustning av totalförsvaret – vi bygger oss starkare tillsammans

Omvärlden är mindre säker än vi trott. Därför har riksdagen bestämt att totalförsvaret ska stärkas.

Försvarsmakten har fått nya resurser och en utredning föreslår nu hur det civila försvaret ska organiseras.

Mellersta civilområdet ska bestå av sju län; Dalarna, Värmland, Västmanland, Södermanland, Uppsala, Gävleborg och Örebro län.

Örebro föreslås till huvudort för ett av sex civilområden. Mellersta civilområdet ska bestå av sju län; Dalarna, Värmland, Västmanland, Södermanland, Uppsala, Gävleborg och Örebro län. Det ska byggas en helt ny civil organisation som tillsammans med Försvarsmakten ska planera för och koordinera insatser i händelse av större kriser och vid höjd beredskap och krig. Det är en ansvarsfull uppgift.

När Örebro nu föreslås som ny huvudort för Mellersta civilområdet är det en frukt av tidigare gjorda investeringar och framtidsinriktade beslut. Att hela länet slöt upp för att skapa ekonomi för ett professorsprogram för att göra Örebro högskola till universitet är en sådan faktor. Och några hade modet att utropa sjukhuset till ett universitetssjukhus redan innan universitetet var ett faktum och innan läkarutbildningen kommit till stånd. Såväl kvalificerad vård som god kompetensförsörjning har varit betydelsefulla faktorer för lokalisering av civil huvudort.

Ordning och säkerhet är viktiga delar vid kris och krig.

Att polisledningen i polisregion Bergslagen hade modet att våga påbörja bygget av en unik samhällsgemensam larm- och ledningscentral i Örebro är en annan viktig faktor. Likaså att Nerikes räddningstjänst tog initiativet att tillsammans med 42 kommuner bilda Räddningsregion Bergslagen. Ordning och säkerhet är viktiga delar vid kris och krig.

Att Försvarsmakten redan finns etablerad på orten var ytterligare en viktig faktor. Dessutom är tanken att Försvarsmakten ska omorganiseras efter den indelning som den civila organisationen får.

Vårt fantastiska logistiska läge med två europavägar och Sveriges största rangerbangård i Hallsberg är andra tillgångar när man i kris eller krig ska transportera såväl gods som personer.

Det har varit vår uppgift att göra dessa tillgångar kända för utredningen. Därför har jag och regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn tillsammans med kommunerna i länet, universitetet, polisen, räddningstjänsten, Försvarsmakten, civilförsvarsorganisationerna med flera arbetat proaktivt med att i flera omgångar ge kunskapen att Örebro är bästa plats för starkaste totalförsvar för nationen. Det var därför en stor glädje att se utredarens förslag gå i den riktningen.

För ovanlighetens skull är förslagen redan finansierade i den budget för upprustning av Totalförsvaret som riksdagen röstat igenom.

Nu ska förslaget ut på remiss. För ovanlighetens skull är förslagen redan finansierade i den budget för upprustning av Totalförsvaret som riksdagen röstat igenom. Mycket talar för att regeringen kommer att ha bråttom med genomförandet. En orolig omvärld manar oss alla till snabbhet. Det innebär nya arbetstillfällen för länet, ny kompetens som knyts till länet och en samordningsfunktion som i sin tur kan leda till fler etableringar av andra verksamheter.

Tillsammans skapar man en styrka för ett län, en region. Tack alla som nu medverkat till att detta förslag finns på bordet.

Maria Larsson

Landshövding i Örebro län