Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MARIA LARSSON: Följ myndigheters råd, sträva efter normalitet, var rädd om dig själv och andra

Nyårsdagen 2020 anade ingen av oss, att vi alla i hela världen skulle vara berörda av samma kris två månader senare.

Vi i vårt land kunde knappast föreställa oss en tillvaro med stängda gränser, stängda universitet och gymnasieskolor, rasande börskurser, massor av varsel, en ansträngd sjukvård och stor oro. Ja varenda människa i vårt land är berörd på ett eller annat sätt.

Det gör vi en gång per vecka året runt, men nu lämnar vi tre lägesbilder i veckan.

Länsstyrelsen i Örebro län har i uppgift att sammanställa lägesbilder från länet och tillsammans med andra län vidarebefordra en aktuell nationell lägesbild till regeringen. Det gör vi en gång per vecka året runt, men nu lämnar vi tre lägesbilder i veckan. Statsministern uttryckte i ett telefonmöte förra veckan hur viktiga de där lägesbilderna är för att regeringen ska kunna fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt.

Tre ledstjärnor har varit viktiga för mig att hålla fast vid i dessa oroliga tidevarv. Kanske kan de hjälpa dig också.

Regeringen har gjort klokt i att inte springa före utan ta hänsyn till vad Folkhälsomyndigheten säger är effektiva åtgärder.

För det första: Följ Folkhälsomyndighetens råd. Vi har en myndighet som har landets bästa expertis på smittskydd. Då måste vi lita på deras bedömningar. Det uppstår många andra ”experter” som gärna vill ha en stund i rampljuset med sina råd eller domedagsprofetior så det är lätt att bli förvirrad. Håll dig till säkra källor för att undvika desinformation. Regeringen har gjort klokt i att inte springa före utan ta hänsyn till vad Folkhälsomyndigheten säger är effektiva åtgärder. Därför har vi fortfarande i skrivande stund förskolor/grundskolor som är öppna, trots att många andra länders politiker velat visa handlingskraft genom att stänga.

För det andra: Sträva efter största möjliga normalitet. Alla verksamheter där vi kan fortsätta leverera det vi brukar, ska göra just det. I dag drabbas alltför många företag av snabbt vikande kundunderlag, stoppade leveranser, brist på det mesta utom fasta kostnader. Varslen ökar och många anställda känner oro för att inte ha jobbet kvar nästa månad. Så vi behöver hjälpas åt att göra för att så många hjul som möjligt ska snurra som vanligt.

På länsstyrelsen vill vi påskynda utbetalningar av bidrag till företag och vänta med att debitera avgifter för tillsyn och tillstånd.

Vill du inte sätta dig på en restaurang kan du köpa hämtmat. Regeringen har många förslag om lättnader. På länsstyrelsen vill vi påskynda utbetalningar av bidrag till företag och vänta med att debitera avgifter för tillsyn och tillstånd. Folkhälsomyndigheten kom den 23 mars med nya bud om att de som kan bör arbeta hemma. Det ska vi efterleva. Men i det ligger också att de som har arbetsuppgifter som behöver utföras på arbetsplatsen är välkomna dit. Vi får inte stänga ner mer än nödvändigt.

För det tredje: Var rädd om dig själv och om andra. Känner du dig det minsta krasslig så stanna hemma. Var särskilt rädd om de mest sårbara – våra äldre. Men det går finfint att varje dag ringa och berätta för våra åldrande föräldrar hur mycket vi älskar dem. Det går utmärkt att ta en promenad i friska luften med grannen eller kompisen. Jag kan rekommendera ett vårligt Sörön som har blåsippor och vitsippor i mängd. Visst är livet lite tråkigare utan fotbollsmatcher och teaterföreställningar. Men i väntan på att vi får besöka event igen så finns det annat att upptäcka.

En sak kan vi veta säkert Krisen går över. Det vi inte kan veta är hur långt det är dit. I våra välplanerade samhällen och i våra välplanerade liv är detta nytt och svårt att förhålla sig till. Då behöver vi hjälpa varandra – tillsammans klarar vi också en kris bättre!

Maria Larsson

Landshövding i Örebro