Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MARIA LARSSON: Granbarksborren förstörde skog för 100 miljoner kronor i Örebro län

Hjältar i länet! Under denna rubrik skulle jag kunna skriva om den sjukvårds- och omsorgspersonal som just nu gör heroiska insatser för att ta hand om covid-19 smittade personer. De gör hjälteinsatser och är verkligen värda vårt tack för sitt slit runtom i länet.

Men jag tänkte ägna denna krönika åt länets lant- och skogsbrukare som också är en grupp som vi ska rikta vårt tack till. De förser oss med matproduktion och bidrar med stor andel till vår BNP ur vilken både stöd till företag i kris och sjukvård till covid-19 patienter kan skapas. I dagsläget har denna yrkesgrupp att hantera flera kriser på samma gång.

2018 var granskogarna så stressade av torkan att granbarkborrarna därför kunde föröka sig extremt effektivt.

Den torra varma sommaren 2018 utgör fortfarande en stor kris för länets skogsbrukare. I vanliga fall utsöndrar granarna kåda som de skyddar sig med mot granbarkborrar, men under ihållande torka orkar de inte det. 2018 var granskogarna så stressade av torkan att granbarkborrarna därför kunde föröka sig extremt effektivt. Den långa värmeböljan gjorde dessutom att det blev två generationer med borrar. Den lilla insekten är bara 5 mm lång men ställer till stor skada. Om granbarkborren angriper dör granen inom tio veckor. Då blir det inte prima virke utan papper eller brännved. Då blir också priset lägre och det blir en stor förlust för skogsägaren.

Det motsvarar 6000 fullastade timmerbilar med släp och innebär ett förlorat värde på mer än 100 miljoner kronor.

Skogsstyrelsen uppskattar att 320 000 kubikmeter skog skadades av granbarkborren i Örebro län 2019. Det är de största skadorna man sett på många år. Det motsvarar 6000 fullastade timmerbilar med släp och innebär ett förlorat värde på mer än 100 miljoner kronor. Ännu värre vara det i södra Sverige.

Vad kan man då göra för att stoppa borrarna?

I det korta perspektivet gäller det att ha koll på sin skog, snabbt identifiera angrepp och forsla bort angripna träd så att borrarna inte sprider sig. Under perioden maj – augusti rekommenderar Skogsstyrelsen att man kontrollerar sin skog minst var fjärde vecka för att upptäcka nya angrepp. Det kräver mycket tid och mycket extra arbete. Precis som alla kriser.

I det längre perspektivet handlar det om att undvika att plantera gran på fel mark. Gran som planteras på mark som är bättre lämpad för tall blir lättare torkstressade och därmed öppnare för angrepp. Skogsstyrelsen driver ett projekt som heter ”Mera tall” just för att uppmärksamma detta. Borrarna är bara intresserade av gran. Senare års forskning visar att doftdiversitet är viktig – baggarna avskyr också lövskogsdoft.

Sin litenhet till trots åstadkommer granbarkborren mycket besvär och upptar mycket tid för många, både ägare och myndigheter.

På Länsstyrelsen arbetar vi för att motverka spridning genom inventering och bekämpning i de naturreservat vi har ansvar att sköta. Det kan handla om att sätta ut fällor i eller bredvid naturreservat. Vi har också många markägardialoger och samarbetar kring åtgärder för att bistå drabbade skogsägare. Sin litenhet till trots åstadkommer granbarkborren mycket besvär och upptar mycket tid för många, både ägare och myndigheter.

Men det är lantbruks- och skogsägarna som lever med krisen ständigt runt hörnet. De lever med osäkerhet kring väder och vind, med olika skadedjur som förstör skog och grödor, med näst intill ständig krisberedskap. De är faktiskt hjältar som vågar och som orkar. Tack till er alla!

Maria Larsson

Landshövding i Örebro län