Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Larsson: I det kontantlösa samhället – viktigt att ha kontanter hemma!

"Vi måste ha Bank-ID för att komma in i tvättstugan."

"Jag fick åka från stan utan att göra mina ärenden, för att jag inte har någon smart telefon och ingen app att betala parkeringen med."

"Det har varit svårt att få tag på frimärken."

Många äldre har en avlagd smartphone som de fått av barnen när dessa bytt till nyare variant.

Det här är exempel på vad länsstyrelsens medarbetare får höra när de är ute och informerar och utbildar äldre i vårt län om betaltjänster. De söker upp människor i seniorverksamheter och gemenskapslokaler som inte är digitala. Särskilt på landsbygden där det kan vara svårare att få hjälp. Många äldre har en avlagd smartphone som de fått av barnen när dessa bytt till nyare variant. Men den där smartphonen har blivit liggande för att man inte tycker sig ha kunskap att använda den.

Hanteringen av kontanter har minskat dramatiskt snabbt i vårt land. Vi är i dag det land i världen som har lägst andel kontantmängd i cirkulation i förhållande till BNP. Enligt Riksbankens undersökning ”Svenska folkets betalningsvanor 2019” som kom förra veckan så kan man läsa att endast 13 procent använde kontanter vid sitt senaste inköp.

Äldre använder oftare kontanter än yngre. Det är en generationsfråga men också en skillnad mellan stad och landsbygd. På landsbygden är möjligheten att göra kontantuttag sämre samtidigt som behovet av kontanter kan vara större.

På 28 platser kan du lämna in en dagskassa i Örebro län, vilket är en minskning med tolv platser sedan förra året.

För företagen har också möjligheten att lämna in dagskassor i servicebox försämrats då dessa minskat i antal. På 28 platser kan du lämna in en dagskassa i Örebro län, vilket är en minskning med tolv platser sedan förra året. 530 personer har mer än 30 km till närmaste dagskassehantering och i en kommun - Degerfors - saknas helt möjlighet till det.

Också ur ett krisberedskapsperspektiv finns skäl att fundera över var vi hamnat.

Min mamma förvarade alltid cirka 1000 kronor mellan tallrikarna i finporslinsskåpet.

Tänk dig ett elavbrott under en vecka. Inga bankomater funkar, inga kort går att använda. Vi är i dag väldigt beroende av att våra betalkort och andra digitala betaltjänster fungerar. Det händer dock allt oftare att tjänsterna ligger nere, ofta kortare perioder. Om elförsörjningen slås ut är vi sårbara på så många sätt, men detta är definitivt ett problem vi behöver ha en reservplan för. Vi behöver tänka efter före. Därför är rekommendationen att ha kontanter hemma. Min mamma förvarade alltid cirka 1000 kronor mellan tallrikarna i finporslinsskåpet. Där trodde hon det var säkert också för eventuella inbrott!

Länsstyrelsen rapporterar årligen till regeringen hur situationen med betaltjänster utvecklas i länet. I december lämnar vi en ny rapport. Regeringen är inte nöjd med utvecklingen.

... kreditinstitut som har mer än 70 miljarder i inlåning i Sverige ska vara skyldiga att tillhandahålla kontanttjänster i hela landet.

Därför har man lagt en proposition på riksdagens bord som handlar om att kreditinstitut som har mer än 70 miljarder i inlåning i Sverige ska vara skyldiga att tillhandahålla kontanttjänster i hela landet. Ingen ska behöva ha mer än 25 km till tjänsterna. I dagsläget är det sex banker som berörs av lagstiftningen. Det skulle enligt den utredning som legat till grund för förslaget innebära att 25-30 nya servicepunkter för kontantuttag och för dagskassehantering etableras. Kanske blir det något mer i vårt län också. Förslaget föreslås träda i kraft i sin helhet 2021.

Ibland springer utvecklingen nästan ifrån oss. Vi har en befolkning som snabbt adopterar nya tekniska lösningar. Men visst måste vi säkerställa att alla i vårt land har en rimlig chans att komma ombord på tåget eller låta tåget sakta in lite så ingen blir kvar på perrongen.

Maria Larsson

Landshövding i Örebro