Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MARIA LARSSON: I en kris frigörs god vilja och kreativitet

Det mesta är sig inte likt. Vi har ställt om våra liv, slutat hälsa i hand, kramar inte ens de närmaste vännerna. Det mesta av aktiviteter och event är inställda – inga konserter, Inga fotbollsmatcher, ingen bio.

Mitt i allt detta försöker föreningar och församlingar fortsätta driva sin verksamhet, fast på nya sätt. Flera församlingar genomför digitala gudstjänster och har sina körövningar utomhus. Man musicerar utanför äldreboenden i stället för inne på dem. Röda korsets språkcaféer har blivit språkpromenader.

I stället för att gå och vänta på att allt ska återgå så planerar man för framtiden med fortsatta begränsningar men med mesta möjliga verksamhet ...

RF SISU Örebro bibehåller så mycket verksamhet för barn och unga som möjligt – men i stort sett all träning äger rum utomhus. Charlotta Stenhem som är verksamhetschef där säger att man jobbar med omställningskreativitet. Thomas Rasmusson på Tegelbruket instämmer och menar att detta tillstånd är det nya normala. I stället för att gå och vänta på att allt ska återgå så planerar man för framtiden med fortsatta begränsningar men med mesta möjliga verksamhet, speciellt för ungdomar som behöver vuxenstöd.

Mitt i allt detta försöker också näringslivets ställa om och överleva. Många tvingas korttidspermittera personal, men det finns också exempel på de som har ställt om sin verksamhet.

I länet finns flera företag som ställt om sin produktion för att i stället göra olika typer av skyddsutrustning som nu behövs i vård och omsorg. Flexibilitet, samarbete och god vilja är tre nyckelord som utmärker dem alla.

Kanske var det lite tur att vd Mats Olson har en hustru som jobbar på USÖ och som snabbt insåg att det behövdes massor av plastförkläden ...

Ett sådant exempel är Alfapac ligger i Åsbro som vanligtvis tillverkar plastfilm och plastemballage för olika verksamheter. Kanske var det lite tur att vd Mats Olson har en hustru som jobbar på USÖ och som snabbt insåg att det behövdes massor av plastförkläden för att kunna erbjuda vårdens anställda bra skyddsutrustning när de skulle vårda covid-19 patienter.

Men det var också mycket av mod hos vd att låta de två medarbetare som hade en idé om hur man skulle kunna bygga om en av maskinerna för att producera platsförkläden i stället för plastsäckar att faktiskt göra just det. På elva dagar hade man fått en godkänd prototyp. Första veckan producerades 1500 plastförkläden med långa ärmar. Sex veckor senare är man uppe i en produktion av 105 000 plastförkläden i veckan som säljs till USÖ, till flera kommuner i länet, till andra län samt på export till Finland. Fler länder står och stampar med beställningar. För att klara detta har man fått nyanställa cirka 30 personer. Det är inga svårigheter att hitta personal. Det kommer åtskilliga spontanmail varje dag från personer som uttrycker att de gärna bidrar till att denna meningsfulla produkt blir till.

En annan slutsats är att vi behöver öka vår självförsörjningsgrad vad gäller skyddsutrustning till vård och omsorg.

I en kris frigörs mycket god vilja, men också just kreativitet att göra annorlunda, att ställa om. Det är en viktig erfarenhet. En annan slutsats är att vi behöver öka vår självförsörjningsgrad vad gäller skyddsutrustning till vård och omsorg. 2018 fick en statlig utredning om hälso- och sjukvården i det civila försvaret uppdraget att utreda frågan om beredskapslager. Ett delbetänkande lämnades till regeringen den andra april i år och är tänkt som ett underlag till en ny försvarspolitisk inriktning. Coronapandemin har sannerligen lyft upp behovet av framförhållning för kriser.

Maria Larsson

Landshövding i Örebro