Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MARIA LARSSON: Ja tack, jag gör det gärna!

Vi har alla ett viktigt beslut att fatta. För vår egen och för andras skull. Det handlar förstås om vaccinering mot covid-19.

Man beräknar generellt att 75-90 procent av en befolkning behöver vara vaccinerade för att en sjukdom inte längre ska få fäste. Ju mer smittsam en sjukdom är desto större andel behöver vara vaccinerade. Vi vet att smittsamheten för covid-19 är mycket stor. Det lägger ett ansvar på oss var och en.

Det har gått helt enligt plan och samarbetet har varit utmärkt.

Några har redan gjort det. Framför allt de som bor i äldreboenden eller har hjälp från hemtjänsten eller LSS-omsorgen eller är nära anhörig till dem. Eller kanske jobbar i vård eller omsorg. Kommunerna och regionen har gjort ett fantastiskt fint jobb med detta. Det har gått helt enligt plan och samarbetet har varit utmärkt.

Men nu börjar det bli dags för oss andra att ta ställning. Vaccindoserna kommer förhoppningsvis att öka de närmaste veckorna. Vi har fått oroande signaler om förseningar i leveranser, men vi hoppas på det bästa. Och jag tänker tacksamt ta emot ett par doser när det blir min tur.

Många är tidigare vårdpersonal som nu är pensionärer, men gärna vill bidra.

Organisationen är på plats. Man ska kunna vaccinera flera tusen personer per dag. Men allt hänger på i vilken takt vaccinet kommer. På fem stationer belägna runt om i länet finns möjligheten i 79 bås, inrättade för att ge en vaccination var tionde minut. Drygt 600 nya personer har fått ett anställningsavtal av Region Örebro län för att sköta registrering och vaccinering. Många är tidigare vårdpersonal som nu är pensionärer, men gärna vill bidra. Andra är studenter inom medicin och omvårdnad. Till detta kommer frivilligarbetare från Civilförsvarsförbundet, från Röda Korset och från Lottakåren. De kommer att vara värdar som hjälper till med information och värdskap.

Hur gör man då? Jag har fått frågan från många. Eftersom osäkerheten med vaccintilldelningen fortsatt är stor kan man ännu inte boka en tid. Men ha tålamod. Det blir en stor informationsinsats om detta när tiden är inne, i tidningar, på sociala medier och på Region Örebro län och Länsstyrelsen i Örebro läns hemsidor. Var också observant på särskilda bestämmelser i din kommun.

Det finns bedragare som ringer upp främst äldre personer.

Vaccinet omges av stor säkerhet både när det transporteras och hanteras. Det finns bedragare som ringer upp främst äldre personer. Och om du blir uppringd av en person som vill att du ska uppge din bank-id så gör inte det.

Äldst går först. Det är helt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer eftersom man identifierat att hög ålder är en stor riskfaktor. Och det är en enkel hantering att inte ha för många olika typer av prioriteringar – det bidrar till att hålla farten uppe. Det blir indelning i åldersintervall om tio år så de över 80 får börja. Det är 16 235 personer i vårt län. Om vissa vacciner inte passar för vissa åldersgrupper måste förstås hänsyn tas till det.

Vaccin är en fantastisk tillgång som hjälper oss att utrota sjukdomar. Det är bara sju procent av Sveriges befolkning som uppger att risken är större än nyttan. Jag hoppas att övriga 93 procent tar sina två doser så vi åter kan få leva i ett väl fungerande samhälle.

Vi måste även framöver vara försiktiga och hålla oss till de rådande rekommendationerna.

När man är vaccinerad så är man skyddad mot sjukdomen, men man kan fortfarande bära på viruset och därmed smitta andra. Vi måste även framöver vara försiktiga och hålla oss till de rådande rekommendationerna. Håll dig uppdaterad och håll ut!

Maria Larsson

Landshövding i Örebro län