Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Larsson: Nu fördubblas vindkraften i Örebro län

Kanske inbillar jag mig, men jag tycker att det blåser mer och oftare nuförtiden jämfört med när jag var barn.

Då stormade det enstaka dygn på hösten och mina föräldrar tvingades handmjölka korna i brist på tillgång till el. Vinden kunde och kan ställa till det. Jag har förfärliga minnen av stormen Gudruns framfart i min barndoms skogar. Sorgen och förtvivlan över att det som var någons pensionsförsäkring försvann över en natt. Och skogen blev totalt förändrad. Man kunde faktiskt gå vilse i en skog där man tidigare känt sig hemma. Men vinden är också en tillgång för att ställa om vårt energisystem för att minska klimatpåverkan.

Sveriges riksdag har antagit energi- och klimatmål att senast 2045 ska Sverige ha netto nollutsläpp ...

Klimatfrågan är en av våra största samhällsutmaningar just nu. Det gäller hela världen och det gäller oss. Vårt län och varje enskild medborgare. Sveriges riksdag har antagit energi- och klimatmål att senast 2045 ska Sverige ha netto nollutsläpp jämfört med 1990, varav minst 85 procent av reduktionen av utsläpp ska ske i Sverige och 2040 ska elproduktionen vara 100 procent förnybar.

Samtidigt visar mätningar från FN:s klimatpanel IPCC att klimatförändringarnas effekter på jordens hav och istäckta områden är värre än befarat. Haven stiger nu dubbelt så fort som under 1900-talet – och takten accelererar. I forskarnas värsta scenario förutspår de en genomsnittlig havsnivåhöjning på 1,1 meter till år 2100. Det kan leda till att hundratals miljoner människor tvingas flytta från kustnära samhällen.

Vi ska göra kloka avvägningar då riksintressen krockar, som då vindkraftsetablering står emot en skyddsvärd kulturmiljö ...

Mot den bakgrunden är det lätt att förstå att varje litet strå till stacken behövs för att minska våra utsläpp av de växthusgaser som bidrar till jordens uppvärmning. På länsstyrelsen jobbar vi varje dag med frågan och ska samtidigt förhålla oss till lagar och regler. Vi ska göra kloka avvägningar då riksintressen krockar, som då vindkraftsetablering står emot en skyddsvärd kulturmiljö eller skydd av hotade arter.

Vi har bland annat att yttra oss om ansökningar att sätta upp större vindkraftverk. Den största vindkraftsparken som Miljöprövningsdelegationen gett klartecken till i vårt län är nu klar, Kronoberget i Kilsbergen. Några organisationer och privatpersoner har protesterat eftersom de tycker att verken förstör landskapsbilden och stör friluftslivet. Lekebergs kommun valde att tillstyrka och så gjorde också länsstyrelsen då riksintresset vindkraft i detta fall bedömdes starkare än andra riksintressen.

De 16 kraftverken minskar utsläppen jämfört med fossil kraft motsvarande de 67 000 bilar som finns i Örebro kommun.

Kronobergets vindkraftspark innebär mer än en fördubbling av den vindkraft vi tidigare haft i länet. Då är vi i och för sig ett län med förhållandevis liten andel vindkraft än så länge. De 16 kraftverken minskar utsläppen jämfört med fossil kraft motsvarande de 67 000 bilar som finns i Örebro kommun. Det kan ju tyckas som att jämföra äpplen med pepparkakor, eftersom de 67 000 bilarna i Örebro inte kommer att sluta köra bara för att 16 vindkraftverk är klara att tas i drift. Men det är ändå rätt talande för hur mycket fossil energi som kan ersättas.

2017 utgjorde den 11 procent av den totala elproduktionen - nu är vi på väg mot 20 procent.

Vindkraftverken har blivit både högre och effektivare. Vi har gått från att bygga enstaka verk till att bygga hela parker. Vindkraften får en allt större betydelse i det totala energisystemet. 2017 utgjorde den 11 procent av den totala elproduktionen - nu är vi på väg mot 20 procent. Vinden hjälper oss att nå våra klimatmål.

Maria Larsson

Landshövding i Örebro