Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MARIA LARSSON: Nytt uppdrag åt länsstyrelsen – samordna verksamhet för avhoppare från kriminella gäng

Varje avhopp från kriminella gäng är en vinst för samhället. Länsstyrelserna har i dagarna fått ett nytt uppdrag av regeringen, nämligen att i länet samordna avhopparverksamheten från kriminella nätverk.

Det är inte bara storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Skåne som har stora problem med gängkriminalitet. Även Örebro län har flera kriminella nätverksbildningar. Bara de senaste månaderna har två dödsskjutningar i Örebro ägt rum, där offer och gärningspersoner ingått i kriminella nätverk.

... det är ändå uppenbart och sorgligt att nätverk med stort våldskapital kan locka unga människor att delta i grovt kriminella aktiviteter.

Polisen i Örebro vill inte överskatta gängbildningarnas organisationsförmåga eftersom det bidrar till att höja dess status i den kriminella världen och möjliggör för nyrekryteringar. Det är klokt, men det är ändå uppenbart och sorgligt att nätverk med stort våldskapital kan locka unga människor att delta i grovt kriminella aktiviteter.

Som en del av regeringens 34-punktprogram mot gängkriminalitet ska nu Kriminalvården, Polisen, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen ta fram ett nationellt avhopparprogram som ska förstärka samhällets stöd till individer som vill lämna kriminella eller våldsbejakande extremistiska miljöer och grupperingar. Programmet ska vara klart i december, men redan nu har regeringen gett länsstyrelsen i uppdrag att vara motor i den samverkan som behöver ske i varje län.

Ser vi dessutom utifrån för brottsoffers perspektiv så är samhällsvinsten ännu större.

Avhopparverksamheten är en viktig och kolossalt nödvändig uppgift. Varje person som kan räddas undan grova, kriminella miljöer är ett vunnet liv och en seger för rättssamhället. Ser vi dessutom utifrån för brottsoffers perspektiv så är samhällsvinsten ännu större. Polisen har redan i dag en sådan verksamhet i länet.

Länsstyrelsens uppgift blir att ordna en arena för samarbeten mellan de som kan vara operativa och nära de personer som finns i de kriminella nätverken. Det handlar om polis, kommuner och dess socialtjänst, fritidsledare, skolor och kvinnojourer, kriminalvården, statens institutionsstyrelse (som har hand om sluten ungdomsvård och anpassad tvångsvård), idrottsföreningar och andra inom civilsamhället.

En annan viktig samverkanspart är Örebro universitet som är något av en spets i Sverige inom brottsförebyggande forskning och utveckling. Härifrån har ett forskningsprojekt satts i drift i Örebro kommun och på många andra håll i landet – Effektiv samordning för trygghet (EST), som handlar om att samla goda krafter för att förebygga och minska brotten. Här finns också en bred samling forskare som samverkar i det som kallas CAPS – center for criminological and psychosocial research – för att bedriva praktiskt användbar forskning om normbrytande, kriminellt beteende.

Det är viktigt att det brottsförebyggande arbetet som ofta sker i det tysta i kommuner, skolor och föreningsliv inte glöms bort bakom alla braskande rubriker ...

I de politiska diskussionerna om brott, trygghet och gängkriminalitet är tonläget högt och förslagen många. Det är viktigt att det brottsförebyggande arbetet som ofta sker i det tysta i kommuner, skolor och föreningsliv inte glöms bort bakom alla braskande rubriker om skjutningar, sprängningar och gängkriminalitet.

Att lyckas få kriminella att hoppa av från sina nätverk är inte enkelt. Men uppdraget vi och andra län fått kan vara en liten pusselbit i att genom samverkan över gängse organisationsgränser hitta användbara modeller som kan spridas vidare.

Maria Larsson

Landshövding i Örebro