Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Larsson: Pappa skjutsade kommunisten Helge till vallokalen

Min pappa var politiskt aktiv under 40 år av sitt liv. Alla visste vad alla i den lilla småländska byn röstade på.

De flesta var i likhet med min pappa centerpartister. Vår granne Helge var kommunist, den enda i socknen. Helge saknade bil, men varje valdag bjöd pappa honom på skjuts till vallokalen. För pappa var det viktigt att alla fick utöva sin rätt till inflytande, fick lägga sin röst. Ytterst är det just det demokrati handlar om.

Glädjande nog har valdeltagandet stigit på senare tid, från 81,20 procent 2002 till 86,69 procent 2014.

På söndag är det dags igen, då har 7,3 miljoner röstberättigade i vårt land möjlighet att ta sin demokratiska rättighet i anspråk. Det är 100 000 fler jämfört med föregående val 2014. Mobilisering pågår för fullt av de politiska partierna. Glädjande nog har valdeltagandet stigit på senare tid, från 81,20 procent 2002 till 86,69 procent 2014. Jag hoppas att den trenden håller i sig också kommande val. En annan tydlig trend är att allt fler förtidsröstar.

Det ska vara lätt att rösta. I år finns två nyheter som ytterligare underlättar att lägga sin röst. Har man i likhet med Helge svårt att ta sig till vallokalen kan man ringa till kommunen som sänder en person så man får rösta hemifrån. Om man är bortrest på valdagen och missat att förtidsrösta kan man förtidsrösta överallt i landet också på själva valdagen.

Det är manuell räkning av röster såväl i vallokal som hos länsstyrelsen.

Vi har ett robust valsystem i vårt land. Det är decentraliserat, röstmottagandet sker nära medborgarna. Det är manuell räkning av röster såväl i vallokal som hos länsstyrelsen. Och det är transparent. Rösträkning är en offentlig förrättning där man som allmänhet har tillträde. Allt detta borgar för att den röst du lägger tas väl om hand och räknas på ett korrekt sätt.

Visst finns det i dag tecken på att rykten sprids, inte minst i sociala medier, som vill ifrågasätta valorganisation och valresultat. De krafter som vill destabilisera valet får inte förstöra tilliten till vårt valsystem och på sikt sänka röstdeltagandet. På Valmyndighetens och länsstyrelsens hemsida har vi beredskap för att gå ut med rätt information om vallokaler och valresultat.

Vi har arbetat mycket med säkerheten. Bland annat har de 35 personer vi extraanställer som rösträknare fått gå igenom säkerhetssamtal.

Det är första gången jag varit med i Länsstyrelsens arbete som regional valmyndighet. Kommunerna har ansvaret för vallokalerna, själva röstförfarandet och en preliminär rösträkning. Länsstyrelsen har ansvaret att utbilda de kommunala valnämnderna, att kontrollräkna rösterna, att räkna personrösterna, att fördela mandaten korrekt till regionen och länets tolv kommuner och att alla uppgifter kommer till Valmyndigheten. Vi har arbetat mycket med säkerheten. Bland annat har de 35 personer vi extraanställer som rösträknare fått gå igenom säkerhetssamtal.

TV visade människor som med stora leenden sprang till vallokalen, ställde sig i långa köer och med glädje la sina röster.

Jag tänker ofta på tv-bilderna från de första allmänna valen i Sydafrika 1994. Det var första gången de färgade fick lägga sina röster. TV visade människor som med stora leenden sprang till vallokalen, ställde sig i långa köer och med glädje la sina röster.

Den högtidskänslan har jag med mig när jag går och lägger min röst på söndag. Min valvaka blir på Länshuset där jag får vara med och ta emot röster från Örebro kommun på söndagskvällen och på måndag morgon får jag hälsa alla rösträknarna välkomna till tio dagars viktigt arbete.

Maria Larsson

Landshövding i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel