Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Larsson: Vi behöver en folkrörelse för demokratin

Regeringen och riksdagen har startat ett aktivt arbete till stöd för vår demokrati.

Det beror så klart på 100-årsjubileet av allmän och lika rösträtt. Ordförande för Kommittén Demokrati 100 år, Peter Örn, har just gästat oss och fört samtal med såväl gymnasieungdomar som civilsamhällets företrädare och politiker.

Gymnasisterna hade bland annat förslag om att låta ungdomar skolas in i vår demokrati genom rösträtt i kommunala val från 16 år och att ha mer regelbunden kontakt med en utvald kommunpolitiker.

En trolig anledning kan vara försvarsmaktens nya omvärldsanalys ...

Regeringens ambition för att stärka demokratin handlar nog om mer än jubiléet. En trolig anledning kan vara försvarsmaktens nya omvärldsanalys som säger att man inte kan utesluta ett militärt angrepp på Sverige, allt mer fake news och opinionsbildande grupper som är antidemokratiska och vill destabilisera samhället. Då gäller det att vaccinera oss mot antidemokratiska handlingar för att stärka demokratin.

Alldeles nära oss, i tid och geografiskt, finns erfarenheter att hämta. Det är faktiskt inte mer än 70 år sedan vårt grannland Norge ockuperades av Tyskland under andra världskriget. En demokrati som invaderas av främmande makt utgör sannolikt det mest konkreta exemplet på hur rättsstaten och mänskliga rättigheter plötsligt upphör att gälla. Från Norge kan vi lära oss om människors anpassning till en ockupationsmakt för att överleva vardagen och om mod hos människor som skapade motståndsrörelser.

Frågan kommer nära – hur skulle jag ha valt? Vems sida skulle jag varit på?

Vi kan också lära oss om hur judar i Norge förföljdes, arresterades, deporterades under samma vidriga omständigheter som i många andra europeiska länder – och detta alldeles i vår närhet. Frågan kommer nära – hur skulle jag ha valt? Vems sida skulle jag varit på?

Forum för levande historia genomför nu en pilot för att svenska elever ska kunna göra "hågkomstresor" till Oslo. Här kan de exempelvis besöka Grinimuseet utanför Oslo. Här inrättade SS och Gestapo ett arbetsläger, där merparten var fångar som gjort motstånd mot ockupationsmakten. Några avrättades, andra deporterades till Tyskland. Tortyr förekom och vardagen präglades av osäkerhet och godtycklighet.

Var och en får sedan välja ut en kamrat man tror man kan lita på.

I skolbesök på Grinimuseet ingår bland annat en övning i "fångrummet" som är en återskapad sovbarack. Eleverna får ta plats i sängarna och tilldelas var sitt kort med uppgifter om en person som suttit fängslad där: fångens nummer, namn, ålder, fängelsetid och arresteringsgrund. Korten är också märkta med "norrman som opponerat sig", eller "nazivänlig" eller "lite av varje". Var och en får sedan välja ut en kamrat man tror man kan lita på. Därefter ser eleverna på sina kort och diskuterar konsekvenserna.

Jag är säker på att lärdomar från historien kan hjälpa nya generationer att stå emot krafter som vill underminera vårt öppna demokratiska samhälle. Norge ligger så nära. De gymnasieungdomar från länet som träffade Peter Örn vid besöket i Örebro visade prov på insikt och klokskap som ger hopp för framtiden. Men mångas engagemang behövs i den tid som är vår. En folkrörelse behövs.

Maria Larsson

Landshövding i Örebro