Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marie tävladei Sydafrika

Hallå där Marie Dahlgren, platschef på Loka brunn som i egenskap av sommelier representerat Sverige i en internationell världscupfinal i Kapstaden förra helgen.

Hur gick det?

– Fantastiskt bra. Det var tolv tävlande länder som deltog och man plockade ut de fyra bästa. Jag fanns inte bland dem, men är otroligt nöjd ändå. Någon övrig nivåplacering fanns inte. Alla vi andra kom på femte plats kan man säga.

Hur gick själva tävlingsmomenten till?

– Första delen bestod av ett omfattande teoriprov. Vinprovning är så mycket mer än att dofta och känna kvalitet. Här ska man även ha kunskap om kultur, geografi och odling. Om hela hantverket i princip.

– Därefter fick vi genomgå en blindprovning, av ett rött och ett vitt vin. Vi provade enligt en internationell metodik, på tid. Tre minuter per vin har man på sig att beskriva vinet på bästa sätt.

– Tredje och sista delen sker i restaurangmiljö där vi fick servera ett mousserande vin efter konstens alla regler. Det är många detaljer att komma ihåg.

Hur kändes det under tävlingen?

– Lite nervöst, men ändå bra. Det var mycket hög nivå och små marginaler som avgjorde. Det var min första internationella tävling och det bästa jag hittills varit med om.

Kommer du att tävla igen?

– Absolut. Det här var en enorm erfarenhet. Tävlingar är bästa sättet att hålla sig uppdaterad och ha kunskaperna på topp.