Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marina håller ordning i sina surrande samhällen

Allt fler svenskar väljer att bli biodlare. Ett av nytillskotten till hobbyn heter Marina Rauséus och bor i Örebro. För henne handlade det om att göra en insats för miljön.

Marina Rauséus skaffade sitt första bisamhälle för ett år sedan. Sedan dess tillbringar hon ett antal timmar i veckan i bigården.

Hon tror att det är mångsidigheten som gör hobbyn lockande. Samtidigt finns det sysslor man inte kan komma undan, som att skydda bina mot kvalster och sjukdomar. En av de största fasorna för varje biodlare är amerikansk yngelröta, en farsot som dykt upp i Sverige på senare år.

– Jag var närmsta granne till en som hade det. Jag blev jätteorolig, om det händer måste man elda upp dem. Det vore som att elda upp sina kompisar, säger hon.

Den som håller sina bin friska och pigga kan förvänta sig en stor honungsskörd. Men för Marina Rauséus blev produkten en överraskning och hon fick släpa hem hinkvis med varan. Under förra året fick hon ihop drygt 90 kilo färdig honung.

Läs hela reportaget om Marina och hennes biodling i NA papperstidningen, i dag söndag 9/8 eller köp e-tidningen här!