Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mark måste saneras inför bygge i Örebro

I hörnan Södra Grev Rosengatan och Skolgatan görs just nu en mijösanering.

– Vi tar bort föroreningarna i marken efter den gamla macken som stod här tidigare, säger miljökonsulten Anders Johnasson på företaget Sweco.

Tomten tillhör Asplunds Fastigheter som inom ett par år planerar att bygga hyresrätter på platsen. Innan dess måste marken saneras från föroreningar som blivit kvar i marken sedan Koppartransmacken låg där på 60-talet. Mestadels handlar det om föroreningar från bensin, diesel, fotogen och olja.

Känslig mark

– Det är känslig mark och relativt mycket att ta hand om. Det är viktigt att vara grundlig eftersom det finns bostäder i närheten och föroreningarna kan hota grundvattnet.

– Efter sanering ska vi köra hit ren ny sand innan marken kommer att asfalteras, säger Anders Johansson.

Miljöarbetet görs av konsultföretaget Sweco som i sin tur gör det på uppdrag av Svenska petroleumföretagens saneringsfond Spinfab. Det är också Spinfab som står för alla kostnader, så arbetet belastar varken fastighetsägarna eller kommunen.

– Arbetet har dragit ut på tiden. Vi startade i början av maj men blir kvar ett tag till. Arbetet har också fördröjts av att det finns ett besvärligt fjärrvärmesystem i backen som vi måste ta hand om, säger Anders Johansson.

Ytterligare sju objekt

I sommar, med start den 3 augusti, kommer Sweco med hjälp av Spinfab-pengar att sanera ytterligare sju objekt.

– Gamla bensinstationer i Ervalla, Stora Mellösa och tre stycken inne i Örebro. Vid Österplan, Rosta och Aspholmen. Anders berättar att han gärna tar emot bilder och uppgifter på de besinmackar som är under arbete.

– Vi samlar in bilder och fakta som kommer att arkiveras, så det är bara att höra av sig. På Asplunds fastigheter säger vd Sune Åkesson att marken som är under sanering har använts till parkeringsplatser som kommer att återgå till parkering under en övergångstid.

– Men vi räknar med att bygga hyresrätter inom två till tre år, säger han.