Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marken vid Aspa såg måste undersökas

Munksjö Sweden AB måste undersöka marken vid gamla Aspa såg för att se om marken är förorenad av bekämpningsmedel. Företaget behöver dock inte göra så omfattande analyser som länsstyrelsen först krävde.

Eftersom det legat ett gammalt sågverk på platsen finns misstankar om att marken kan vara förorenad med kvicksilver, DDT och bekämpningsmedlet lindan.

Länsstyrelsen har därför krävt att Munksjö ska analysera om rester av dessa substanser finns i alla de markprov som tas.

Munksjö överklagade föreläggandet till Miljödomstolen och menade att provtagningen ändå går på hundratusentals kronor, och att man kan få ner kostnaden genom att bara analysera kvicksilverförekoms-ten i varje prov.

Ytliga prover

Lindan och DDT ska undersökas genom att man först tar ytliga markprover, och bara om detta påvisar något förorening, ska man analysera samtliga markprover för det ämnet.

Vissa platser

Analyser av dessa medel behöver bara göras på några platser, som exempelvis där man vet att det stått doppningskärl och virkesupplag, menar Munksjö.

Miljödomstolen går delvis på företagets linje och godtar detta resonemang.

Munksjö har sex månader på sig att genomföra undersökningen.