Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknad och Smedjans dag i Skogaholm

Hantverksmarknaden i Skogaholm är en årlig tradition som uppskattas i bygden. Utbudet ökar för varje år och en av nyheterna denna gång var bronssmide.

Annons

I år sammanföll höstmarknaden i Skogaholm med Smedjans dag, ett evenemang som arrangeras i hela länet. Lasse Hammarbacken var en av entusiasterna som mer än gärna visade besökarna i den gamla smedjan hur ett äkta hantverk går till.

– Smide är starkt vanebildande, förklarade han sitt val av hobby med.

– Första gångerna blir det aldrig rätt, men när järnet efter ett tag börjar bete sig som man vill är det är väldig inre tillfredsställelse. Och då är man fast.

Lasse är en av åtta herrar som träffas och smider i Skogaholm. Att smedjornas egen dag prickades in samtidigt som höstmarknaden tycktehan var ett lyckokast.

– Smedjans dag är till för att visa upp sig så att man kan hålla liv i ett gammalt hantverk, förklarade Lasse som sade att många som besökte marknaden även kom in till honom och var nyfikna.

På betryggande avstånd från den glödande elden stod syskonen Nathalie och Eddie Brånn från Hjortkvarn. Nathalie misstänkte skarpt att det en av smederna höll på och bankade till var en klädhängare.

– Jag tycker att det ser ut som en, men jag vet inte. Jag har aldrig sett någon som smider förut, sade hon.

– Men det ser ganska enkelt ut att göra.

En av årets nyheter på marknaden var bronsgjutaren Kent Ekström från Hallsberg. Trots att han arbetat med brons sedan mittan av 80-talet har det aldrig blivit av att delta i en hantverksmässa. Förrän nu.

– Marknaden i Skogaholm har mest lokala hantverkare och det handlar mycket om hembygd. Och eftersom det här är min hembygd kändes det rätt att ställa upp, sade Kent.

Annons