Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Marknaden” löser inga orättvisor

Annons

Ingen kommer undan politiken sjöng Marie Bergman för snart 40 år sedan, men den frasen är lika aktuell i dag för alla påverkas på ett eller annat sätt. Nu, i budgettider, ägnar sig media åt att försöka redovisa vilka som tjänar respektive förlorar på olika politiska förslag. Men denna så kallade granskning är oftast så förenklad att det inte skapas någon helhetsbild av vad partierna vill åstadkomma.

Jag tänker på det förslag som regeringen nyligen presenterade med 10 miljarder kronor extra till välfärden, att fördela till landets kommuner och landsting/regioner. Den här förstärkningen kommer alla att tjäna på, men hur ska det redovisas? Det är ingen enskild person som får si eller så mycket mer i plånboken om man undantar alla de som nu får jobb inom välfärden. Lite mer tid för äldre, en högre kvalitet i sjukvården, att läraren hinner se alla barnen i klassrummet, är värt så mycket mer än att låta det mätas i kronor och ören.

Tidigare i vår röstade riksdagen igenom regeringens förslag om nya regler för att minska arbetsgivares missbruk av tillfälliga anställningar. Den nya lagstiftningen trädde i kraft igår, den första maj på arbetarrörelsens högtidsdag, och ger ett bättre stöd till de som har en visstidsanställning. Den här typen av politiska beslut är inte något som ”bara händer”. Det handlar om man som politiker har en vilja till förändring eller inte.

Den förra borgerliga regeringen med en moderat arbetsmarknadsminister hade, trots att Sverige blivit anmälda till EU-kommissionen av TCO redan 2007, inga större ambitioner att åstadkomma förändring av lagen trots hot om böter.

Även om det är svårt finns det ändå en del som försöker undkomma politiken. Åtminstone skattepolitiken. Ju rikare en del personer blir, desto svårare verkar dessa ha för att betala skatt. Något som blev väldigt tydligt när tv-programmet Uppdrag granskning avslöjade den så kallade Panama-skandalen. Personer med stora förmögenheter fick hjälp av banker, bland annat av Nordea, med att öppna låtsasföretag i Panama för att kunna undgå att betala skatt.

Med anledning av detta avslöjande så presenterade finansminister Magdalena Andersson förra veckan tio förslag mot skattefusk. Bland annat ska det införas informationsplikt för skatterådgivare, höjda böterna för dem som skattefuskar och mer resurser för att få stopp på svartarbete och momsbedrägerier. Enligt Skatteverket så handlar det om 46 miljarder kronor som borde hamna i statskassan. Dessa 46 miljarder kronor skulle räcka till skollokaler och lärare för 470 000 barn, det skulle räcka till att anställa 120 000 undersköterskor i äldreomsorgen.

Vi lever i en värld där livet inte är särskilt rättvist men det betyder inte att förändring är omöjlig. Jag tror dock inte på att den så kallade marknaden har förmåga att lösa orättvisor. Vill vi åstadkomma förändring så handlar det om en politik för ökad jämlikhet.

För att citera Socialdemokraternas partiordförande, tillika landets statsminister, Stefan Löfven: ”Det är inte ödet som styr. Det är politiken, det är demokratin, det är vi som avgör hur samhället ska utvecklas”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons