Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknaden växer år för år

Svennevad. Höstens hantverksmarknad i Svennevad är juvelen i hembygdsföreningens arrangemang och har så varit i 17 år.

Annons

Många av föreningens övriga aktiviteter bygger på överskottet från hantverksmarknaden, så därför hålls det extra många tummar för att vädret ska bli bra.

Årets marknad hade lockat ett 30-tal försäljare, och enligt marknadsgeneralen Bengt Karlsson börjar man att närma sig smärtgränsen.

– Så många fler än 40 försäljare tror jag inte att vi klarar av, säger han.

Några minuter efter utsatt tid fick ordförande Lennart Österberg rusa ifrån sina honungsburkar för att förkunna årets hantverksmarknad öppnad.

Sänker något

Villkoret för att få slå upp sitt stånd vid bygdegården i Svennevad är att det är god kvalitet på hantverket samt att man skänker något till lotterierna. Det sista så att idékläckaren Maj-Britt Bodin förhoppningsvis ska kunna sälja runt 1 500 lotter under de sex timmar marknaden varar. I övrigt är det gratis för försäljarna.

– Allt började med en julmarknad som blev ett riktigt bottennapp. Men att ge upp var aldrig aktuellt utan det blev en höstmarknad i stället, säger Maj-Britt Bodin nöjt.

För den aldrig sinande strömmen av marknadsbesökare fanns en uppsjö av hantverk att vilja ha. Där fanns tovat, virkat, sytt, stickat och vävt.

Lokala händer

Där fanns hemmasnickrade möbler, hemlagad marmelad och handgjorda smycken. De flesta tillverkat av lokala händer, men även så av långväga försäljare som från München i södra Tyskland.

– Ja, egentligen är jag ju från Pålsboda, förklarade Marie Newberry där hon stod i sitt smyckestånd.

De senaste fem åren har hon sett marknaden som ett skäl att träffa familj och vänner i Sverige. Och var gör man det bäst, om inte på hembygdsgården med anor från 1500-talet.

Annons