Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markstudier på Skäret fördröjs

Förstudien som ska kartlägga hur förorenad marken vid Skärets före detta sågverk är sker inte i sommar. En anledning är att myndigheterna inte vill störa Opera på Skärets sommarverksamhet.

– Enligt våra första planer skulle upphandlingen vara klar så arbetet kunde ske under sommaren. Nu har vi flyttat fram upphandling och utförande, säger Ove Sikén på Bergslagens kommunalteknik, BKT.

Upphandling beräknas nu ske i augusti och sedan ska själva utförandet göras i höst/vinter i stället.

– Dels vill vi inte störa Opera på Skärets verksamheter, dels har det varit så mycket annat på länsstyrelsen just nu. Dessutom vill vi låta upphandlingen ta den tid som krävs så vi får ut så mycket som möjligt för pengarna.

Föroreningar i marken

Länsstyrelsen har beviljat 400 000 kronor för en förstudie vid Skärets före detta sågverk. Det finns föroreningar i marken där. Nu ska området undersökas närmare. Det är efter sågverksverksamheten som föroreningar har påträffats, främst efter impregnering av virke.

Kadmium påträffades

Länsstyrelsen har redan 2008 genomfört en översiktlig undersökning av tio före detta sågverk i länet, bland annat Skäret, och på områdena påträffades till exempel kadmium. Hur stor omfattningen av föroreningar på Skäret är vet man inte. Det ska förstudien utreda.

Förstudien ska vara klar 31 mars 2011. Undersökningen ska ligga till grund för om det sedan ska ske en sanering av området.

Sågverket lades ned 1967. År 2003 köptes fastigheten av stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg. 2007 köptes den av Operafastigheter AB.