Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markus Allard startar nytt parti

Ung vänster i Örebros uteslutne ordförande Markus Allard är partiledare för ett nybildat parti - Örebropartiet. Målet är att förändra Örebros politiska landskap i grunden genom att kringgå politikerna i kommunfullmäktige och organisera örebroarna på gräsrotsnivå.

Annons

– Det är ett parti som kommer att ha fokus på Örebro med omnejd som kommer att sätta fokus på kampen i vardagen. Vi spinner vidare på arbetarrörelsens ursprungliga ideal om ett i grunden nytt samhälle, säger Markus Allard.

Är ni kommunister?

– Alla vet ju var jag står - jag är kommunist. Men det blir ett brett vänsterparti. Även om jag tycker begreppet vänsterparti har smutsats ner av Vänsterpartiet och Sossarna och deras reträtt.

Du har ju tidigare varit kritisk till parlamentarismen. Varför startar ni då ett parti?

– Bara den där frågan säger så mycket om det politiska klimatet i Sverige, att man tar för givet att ett politiskt parti bara är ännu en gren av etablissemanget. Vi vill bygga en infrastruktur för mer direktdemokrati vid sidan av det politiska etablissemanget. Etablissemanget är snarare något som hämmar utvecklingen. Om vi skulle ha fullständig demokrati så skulle politikerna inte tjäna något syfte.

Vilka frågor kommer ni att gå till val på?

– Valprogrammet är inte färdigskrivet. Poängen är att det ska utformas i samråd med örebroarna, genom diskussion. Men några av de idéer vi har handlar om att införa nolltaxa i kollektivtrafiken, att återkommunalisera all äldrevård och att halvera politikerarvodena. Det är ett hån mot folket att säga att man representerar dem och sedan tjäna sjukt mycket mer än folket.

Hur många är ni i partiet?

– Det är lite hemligt. Men vi kommer att ställa krav på medlemskapet. Vi vill ha aktiva medlemmar och vi värderar politisk skolning.

Hur menar du?

– För att förändra världen måste man förstå den. Hur ser samhället ut och hur kan vi förändra det?

Kommer ni att rikta in er på att vinna över Vänsterpartiet och Ung vänsters medlemmar?

– Ung vänsters medlemmar får göra vad de vill, vi får se vad som händer. Vi ser Vänsterpartiet som ett parti som alla andra. De är minst lika ruttna. De lovar guld och gröna skogar, men när de väl kommer till makten så kommer de inte realisera något av det. De försöker förvalta samhället och stoppa att vi tar oss vidare.