Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marocko-meteorolog

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Jag har ett gäng med vänner som den här veckan är nere i Marocko på en rallytävling. Jag fick en given uppgift, vädret. Så varje eftermiddag går jag in på tävlingens hemsida och kollar vilken sträcka som ska köras kommande dag. Höglänt terräng uppe i Atlasbergen eller låglänt nere i sanddyner. Sedan granskar jag efter bästa förmåga de väderunderlag vi har för Marocko.

Med en god bild av högtryck eller lågtryck samt temperatur i olika nivåer kan jag med hjälp av observationer bearbeta fram en bra analys av det kommande väderläget. Det viktiga för ändamålet är att veta om det finns risk för regn, hur kallt det är tidigt på morgonen vid start och hur varmt det blir som varmast på dagen. Det duger också ganska bra att använda en vädersida på nätet. Svårigheten ligger främst i höjdskillnaden. Det är svårt att bedöma de stora skillnader som kan uppstå beroende av topografi på små horisontella avstånd. Det är dessutom väldigt sparsamt med observationer.

Uppe i bergen kör de på höjder om 1500-2500 meter över havet. Förra året var det ganska kallt där uppe och det regnade. De var inte alls förberedda på detta och med kläder anpassade för 25 grader och sol som det hade varit nere i sanddynerna dagen innan var det flera som frös ordentligt. Det ska vi undvika i år.

SMHI väderredaktion, Anna Hagenblad