Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martha Wicklund (V): Spara inte på de svagaste i Örebro!

Annons

Barn, äldre och personer med funktionsvariationer ska inte behöva lida för att de styrande i Örebro inte skött ekonomin. Vi ifrågasätter skarpt den styrande minoritetens beslut att låta andra svaga grupper stå för underskottet inom skolan.

För en tid sedan stod det klart att de styrandes budget inte kommer att gå ihop sig och att enorma besparingar inom skolan är att vänta. Neddragningar som drabbar barn, elever och deras framtid. Och som tveklöst får konsekvenser för personalen inom skolan.

Det är bra att styrande partier nu tänkt om och väljer att skjuta till resurser för att mildra underskottet. Det är klokt att lyfta blicken, vissa områden går helt enkelt inte att motivera sådana nedskärningar på då det drabbar svaga grupper och får konsekvenser även på längre sikt.

Att lägga ytterligare besparingar inom social välfärd vore ett svek mot personalen som kämpar för att effektivisera och bedriva en bra verksamhet.

Vi är dock väldigt kritiska till att de nu beslutat att fem miljoner av besparingarna ska göras inom området social välfärd. Ett område där många av kommunens mest utsatta grupper finns och där stora underskott, till stor del på grund av privatiseringar, redan tynger verksamheterna. Att lägga ytterligare besparingar inom social välfärd vore ett svek mot personalen som kämpar för att effektivisera och bedriva en bra verksamhet. Det vore också ett svek gentemot de människor som i slutänden påverkas; fattiga, äldre och personer med funktionsvariationer.

Vi har redan hört företrädare för de styrande som sagt att deras budget, det vill säga prioriteringar, nog sett annorlunda ut om de haft klart för sig hur den ekonomiska situationen såg ut innan budgeten klubbades. Vi menar att det nu finns en möjlighet att göra de omprioriteringar som behövs för att säkra en trygg välfärd.

Vänsterpartiet kommer att presentera ett förslag där de nödvändiga besparingarna kan hämtas hem utan att drabba samhällets svagaste grupper. Vi hoppas att styret är kloka nog att ta till sig av det.

Martha Wicklund

oppositionsråd Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons