Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martin Regborn om bragdloppet som gav nomineringen till Guldklockan: "Är mest ett töcken"

 
Guldklockan 2016
Visa alla artiklar

Martin Regborn blev det åttonde svenske herrlöparen genom alla tider att ta EM-medalj i långdistans.
Nu är han nominerad till NA:s guldklocka för prestationen.
– Det var ett drömliknande tillstånd efteråt, berättar han när han minns tillbaka.

Det var den 24 maj som Martin Regborn, 24, gick från att vara en habil men tämligen okänd landslagslöpare till namnet på allas läppar i hela orienteringsvärlden.

Örebroaren hade förvisso redan två VM på meritlistan och bara två dagar innan var han fyra på EM-sprinten, men långdistansen i skogarna utanför Jesenik, i östra Tjeckien, var hans första skogslopp i ett internationellt mästerskap.

LÄS MER: Här är alla nominerade till NA:s guldklocka

Men när han målstämplade vid 16-tiden på eftermiddagen gjorde Regborn det som ledare, och när norrmannen Carl Godager Kaas sex minuter senare, trots en furiös spurt, korsade mållinjen två sekunder för sent stod det klart att örebroarens prestation skulle räcka till medalj. Schweizaren Daniel Hubmann och norrmannen Magne Daehli knep förvisso de två ädlaste valörerna, men Regborn tog ett brons med historiska förtecken: Han blev blott den åttonde svenske herrlöparen genom alla tider att ta en medalj i orienteringens mest prestigefyllda disciplin – långdistans – och den första individiuella mästerskapsmedaljören från länet sedan Marlena Jansson tog VM-brons 1995.

LÄS MER: Alla vinnarna av NA:s guldklocka – sedan 1935

Det är för den prestationen – tillsammans med fjärdeplatserna i sprint och stafett på EM, sjundeplatsen i sprint på VM och åttondeplatsen totalt i världscupen – som Regborn nu är en av sex kandidater som gör upp om NA:s guldklocka 2016.

– Det är en bekräftelse för att man gjort någonting, säger Regborn om nomineringen.

– En mästerskapsmedalj på långdistans som svensk herre ... Det är inte många som har gjort det, det hör inte till vanligheterna.

Vad minns du från den där dagen i Tjeckien?

– Det var ett bra lopp. Det var varmt, minns jag. Men efteråt minns jag faktiskt inte så mycket, för jag var väldigt, väldigt trött när jag kom i mål och mådde väldigt illa. Det är mest som ett töcken efteråt.

– Jag förstod när jag kom i mål att jag hade gjort ett bra lopp, men jag var ganska borta när jag kom i mål, så det var svårt att ta in. Det var ett drömliknande tillstånd efteråt.

Rösta och diskutera: Vem tycker du ska få NA:s guldklocka i år?

Övriga nominerade till NA:s guldklocka 2016 är Emilia Fahlin, Lisa Dahlkvist, Thed Björk Bang-Melchior, Calle Gunnarsson och de åtta truppgymnasterna Johanna Kluge, Elvira Wictorsson, Simone Rothe, Mimmi Johansson, Mikaela Jörhag, Stina Johansson, Maria Davidsson och Ylva Zelleroth.

– Jag måste erkänna att jag har dålig koll. Det är konditionsidrotterna som jag kan relatera någorlunda till, så jag har svårt att plocka ut någon favorit. Men det är klart att alla gjort stora prestationer, säger Regborn.

Guldklockekandidat nummer ett: Martin Regborn

Född: 10 februari 1992.

Bor: Lägenhehet på Norr.

Idrott: Orientering.

Klubb: Hagaby Goif.

Meriter 2016: EM-brons i långdistans. EM-fyra i sprint och stafett. VM-sjua i sprint. Åtta i totala världscupen (tog också SM-brons i medeldistans, SM-silver i roddmaskin och var femma på 3 000 meter vid inomhus-SM i friidrott).