Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måsarna ett allt större bekymmer i städerna: Skyddsjakt behövs!

Kommer gående på trottoaren på Tulegatan i Örebro, mittemot äldreboendet Brolyckan. Plötsligt får jag ett slag på huvudet. Vad hände?

Jo en mås attackerade mig bakifrån. Fullträff med måsavföring. En måsunge finns utanför Brolyckan. Den hemska känslan just då, ska jag beskriva utan överdrifter.

”Bomben” känner jag rinner ner över jackan, innanför tröjan ner över ryggen. Torkade bort en del med pappersnäsduk. Tursamt nog hade jag nära hem.

Snabbt av med alla kläder. Första dusch av överkroppen över badkaret. Därefter lång-lång dusch med varmt vatten. Kände mig smutsig i flera dagar efteråt. Förstörda kläder – trots tvätt känns de aldrig längre rena.

Händelsen skedde mittemot äldreboendet Brolyckan.

Till min stora glädje satte fastighetsägaren på Kilsgatan upp en fågelskrämma på taket.

Måsarna skränar högljutt från att det ljusnar tills det mörknar. Mycket störande. Jag vill inte att någon annan medmänniska ska drabbas av en måsbombning.

Jag såg nyligen en äldre person boende på Brolyckan skyndsamt sätta sig i säkerhet på boendet. Attackerad. Måste något mycket allvarlig hända?

Ansvariga måste göra något! Skrämsel har bevisligen tyvärr ingen effekt. Begreppet ”skyddsjakt” torde vara möjligt att tillämpa.

Lennart S

Hög tid att ta måsarna på allvar

Örebro Angående hälsoskyddsinspektör Johan Eliassons uttalande om åtgärder mot de störande skrattmåsarna i NA fredag 10 juli:

I frågan om åtgärder mot måsplågan nämner du nät eller fågelskrämmor på taken. Det tycker jag låter bra, men vad gör kommunen rent praktiskt?

Fastigheterna i innerstaden är privatägda, åtgärder måste därför ske i dialog med fastighetsägarna. Sker det?

Alla tak är inte lika attraktiva för skrattmåsarna att sätta bo på. Öbos bostäder på Berggatan tillhör den kategorin.

De är inte konstruerade med olika utbyggnader och avsatser. Så där har jag aldrig sett att måsarna bosatt sig.

Men däremot på taket till fastigheten mitt emot: Södra Lillåstrandsgatan 24-28. En mycket populär boplats. Där finns en hel rad lämpliga skrymslen och vrår för måsarna att sätta bo i, där får de lä. Dessutom är fastigheten högre, vilket ger god utsikt över grannskapet.

Söker man på na.se om måsar, framgår att nödrop från örebroare har skett sju gånger bara de senaste fem åren. Det talar för sig själv. Det är därför hög tid för Örebro kommun att, i dialog med de privata fastighetsägarna, ta tag i problemet med skrattmåsarna – på allvar.

Störningarna sker också under maj-juli, den absolut bästa och skönaste tiden under hela året för de allra flesta svenskar.

Så om inte något radikalt sker inför nästa ”måssäsong”, kan man befara att de som bestämmer i frågan, både på kommunen och bland fastighetsägarna, inte själva bor i flerfamiljshus i city utan i något lugnt villaområde i utkanten av Örebro och inte personligen är berörda av störningarna. Men så kan det väl inte vara?

Leif G:son Nygård

Fel att mata

Det är inte bara på Berggatan (insändare i NA 9 juli) det finns mås. I Västhaga, fastigheterna närmast Haga centrum är det överfullt av fiskmåsar och även vid flera andra fastigheter i området.

Till råga på allt är det en kvinna med cykel som tömmer ut påsar med bröd åt dom, jag har sett henne flera gånger från bostaden, men hinner aldrig ut för att säga till. Här om dagen skrek jag åt henne från bilen att sluta, men då cyklade hon iväg snabbt därifrån. Men då var ju hela marken belamrad med bröd redan.

Jag håller med ”Berggatan”: Se till att göra något, måsarna är ju en sanitär olägenhet, det är inte så trevligt att ha skit på fönster, balkonger, gångbanor, bilar med mera.

I Västhaga har man satt upp någon form av högtalare på vissa hustak, men det är inte någon som har märkt att dom fungerar eller används.

Västhagabo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel