Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måsta jag kunna engelska för att vara svensk?

Skall vi alla börja skriva på engelska? Eller vad är det för fel på svenska?

Köpte en förpackning bruna bönor ”Go Green” som säljs av Lantmännen. På framsidan text på till allra största delen svenska men så vänder man paketet och där finns ett recept. Allt på engelska!

Visserligen är vi många som kan engelsk mer eller mindre men varför på en vara som säljs i Norden? Kanske är det något marknadsföringstrick precis som många reklaminslag på TV4.

Antagligen är media överförtjusta i allt som är amerikansk eller engelsk. Varje gång man ser Sportnytt på TV så börjar man med ”Nattens NHL”. Sedan långt ner i tablån kommer eventuellt SHL. Man kan nästan misstänka att journalisterna haussar NHL så man får åka över Atlanten och göra inslag om NHL.

Sedan har man ju börjat blanda in engelska ord så det ibland blir rent löjligt. Ta till exempel uttrycket ”trigga igång”. Så vitt jag förstår betyder trigga att sätt igång. Det finns gott om andra exempel på den här ”svengelskan”.

Vi bör nog vårda vårt svenska språk ”tycker jag”. Eller heter det kanske ”tänker jag” som många svenskar säger i dag?

”Leif G Å”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel