Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste KD bryta sig loss från "mittenträsket"?

I helgen samlas medlemmar i Kristdemokraterna till kommun- och landstingsdagar i Jönköping.

Ett parti som balanserar på fyraprocentspärren i opinionsmätningarna. Kanske är räddningen en tillbakagång till mer konservativa idéer. Det kanske finns fem, sex eller sju procent av väljarna som anser att sådana idéer borde vara representerade i riksdagen. Partiet skulle slippa att drunkna i det ”mittenträsk” där de andra partierna försöker tränga ut varandra.

Abortmotstånd. Mer kristendomsundervisning i skolan. En allmän kamp mot ”moraliskt förfall”. Kristna värden. Det var budskapet när Kristen demokratisk samling bildades 1964.

Val efter val fick KDS någon enstaka procent av rösterna. 1985 lyckades partiledaren Alf Svensson komma in i riksdagen, tack vare ett valsamarbete med Centerpartiet. Det skulle dröja till 1991 innan partiet kom in i riksdagen av egen kraft. Vid valet 1994 var det på ett hår att partiet åkte ut igen.

Under ledning av Alf Svensson breddades partiet. Och partiet bytte namn till Kristdemokraterna. Vid valet 1998 fick Kristdemokraterna 11,74 procent av rösterna.

Abortmotståndet urholkades. Den gammelkonservativa profilen blev mer och mer utslätad. I dag säger partiet till och med ja till partnerskap för homosexuella.

Alf Svenssons lyskraft hade stor betydelse för Kristdemokraternas framgångar under 90-talet.

Nu är Alf Svensson inte partiledare längre.

Inför förra valet försökte partiledaren Göran Hägglund att vinna några poäng genom att kräva lägre bensinpris. I dag framstår det utspelet som en rätt pinsam föreställning, med tanke på att klimatfrågan redan då var på väg att bli en av de stora politiska frågorna.

Sedan försökte Göran Hägglund ge sig på en illa definierad kulturelit som minsann inte vet hur vanliga människor vill leva sitt liv. Inte heller det gick så bra. I den mån det finns en kulturelit så är den lika delad i politiska frågor som ”vanligt folk”. En av dem som ska tala på Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar är författaren och poeten Marcus Birro. Kulturelit, om man så vill.

Visst kan det finnas utrymme för ett värdekonservativt parti, med en kristen profil. Men då måste Kristdemokraterna bli mer tydliga.

Partiet skulle kunna göra alkohol- och drogfrågorna till sin profilfråga. Ett mer uttryckligt försvar för monarkin, skulle säkert locka några. Möjligen skulle partiet också kunna damma av abortfrågan. Inte nödvändigtvis kräva förbud, men till exempel göra det till en valfråga att antalet aborter ska minska genom bättre rådgivning.

Men visst, det är en svår balansgång. Å ena sidan behålla de väljare som redan röstar på Kristdemokraterna för att det är ett ”snällt” parti. Å andra sidan säkra partiets framtida existens genom en ny profil.

Det är ingen lätt balansgång för Göran Hägglund.