Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mat är viktigare än en bussväg

Diskuterar Örebro kommunfullmäktige om de ska följa lagen?

Vi har nu sett ett flertal politiker i Örebro uttala sig om att de vill att det ska kartläggas var vi har värdefull jordbruksmark som ska bevaras. De har i fullmäktige haft svårt att driva igenom detta.

Historiskt set har det världen över förekommit livsmedelsbrist relativt ofta. Klimatförändringarna gör risken att värdens livsmedelsbehov inte kan tillgodoses större. Den gör också att frågan bör ses ur ett globalt perspektiv. Vi kanske borde planera för att kunna bidra till att försörja andra delar av världen.

Det är bra att våra politiker värnar om vår livsmedelsproduktion. Men nivån på denna debatt ligger helt fel. Miljöbalken kap 3 4§, har bestämt att vår jordbruksmark endast får förstöras för väsentliga samhällsintressen och om detta behov ej kan tillgodoses på annat sätt. För att kunna genomföra detta krävs att våra markers produktionsvärde kartläggs. Det ligger inte i Örebro kommuns behörighet att besluta om de ska följa lagen. Däremot vore det bra om de värnade om vår livsmedelsförsörjning här på jorden.

Vi har i dag en självförsörjandegrad på 48 procent, vid importstopp bara drygt 0 procent (Livsmedelsverket). Om vi inte planerar vår livsmedelsproduktions framtid är risken stor att vi kommer att stå där utan. Jämför med beredskapen för en pandemi där vi stod utan skyddsutrustning när den slog till.

Mat är en viktig del i samhällets funktion. Viktigare än BRT-vägar för bussar.

”Mat är bra”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel