Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mat på väg – visa förståelse för fordon som går långsamt

Skördetiden är snart här – augusti och september är månaderna då väldigt mycket händer i jordbruket. Årets skörd ska bärgas och höstsådda grödor ska i backen.

En god skörd är bra för lantbrukarens plånbok, men den är framför allt bra för konsumenterna och samhället i stort.

Att ha tillgång till god och hälsosam mat, är basalt och viktigt för alla. Dessutom har Sverige en livsmedelsstrategi med målet att vi ska producera dubbelt så mycket mat i landet. Här ska även Örebro län bidra med det vi kan.

Skördetiden innebär att vi har bråttom – bråttom att hinna tröska grödorna vid rätt kvalitet och vid så gynnsam vattenhalt som möjligt, och då kan det bli långa dagar när vädret är med oss.

Producerar gör vi på åkern, men vi måste flytta mellan åkrarna och den skördade spannmålen ska hem till torken, halmen ska under tak och ensilaget ska hem till djuren

Vad det framför allt innebär för ”er andra” är buller, damm och långsamma fordon ute på vägarna. Traktorer är ofta stora, vagnarna är tunga, tröskorna är breda. Försök att ha förståelse och visa respekt för detta. Desperata omkörningar bara för att man SKA komma om ett traktorekipage, leder ofta till situationer som kan sluta mycket illa.

Tålamod! Vi är inte ute på vägarna för att det är kul att vara i vägen.

Producerar gör vi på åkern, men vi måste flytta mellan åkrarna och den skördade spannmålen ska hem till torken, halmen ska under tak och ensilaget ska hem till djuren.

Även om våra maskiner går i 35-45 km/h, så är tidsbesparingen som en våghalsig omkörning kan innebära, inte värd risken. Vi går åt sidan om det är möjligt, men respektera om vi inte kan det.

Ser fram emot ett gott samarbete i trafiken – det är Er mat som vi jobbar med.

Örebro Läns Bönder

genom Per Willén, LRF Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel