Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat som smakar Italien

Ett italienskt brasseri i New York. Det var visionen när Peter och Carina Nordin öppnade sin nya restaurang. Här bjuder vi på deras bästa recept.

Annons

Peter och Carina Nordin är förälskade i både varandra och i Italien. Trots att de redan har tre barn och två restauranger ihop bestämde de sig för att det var dags för tillökning - en italienare från New York. De tog över den nygamla restaurangen Il Tempo på Södermalm i Stockholm, en gammal lokal, där en restaurang med samma namn som drevs av Emilio Ingrosso låg tidigare.

Men inredningen är ny, även om de roströda tapeterna med små zebror på ser exakt likadana ut. De härstammade från början från den italienska krogen Gino's i New York, där Woody Allen spelade in filmen På tal om Afrodite.

- Vi ville så gärna ha kvar tapeterna, men de var i alldeles för dåligt skick och det gick inte att köpa nya. Vi tog helt enkelt hit en konstnär som fick måla av dem och sedan gjorde nya. Varenda rulle är handmålad, säger Peter Nordin stolt.

Dröm om ItalienMen det är inte bara tapeterna han är stolt över. Han är stolt över att äntligen ha förverkligat sin dröm om Italien.

- Jag älskar den italienska inställningen. Vi har rest mycket i Italien och bott där i perioder. Men de allra bästa italienska restaurangerna hittar man faktiskt i New York, London eller Australien.

Paret har både egen vin- och olivodling i Italien, som förser restaurangen med olja och vin.

- Men egentligen går det inte att laga italienskt utanför Italien. Vi har gått en amerikansk omväg för att få fram känslan och servera vår egen tolkning av den typen av mat. Vällagat rustikt käk som det skulle kunna serveras på ett italienskt brasseri i Little Italy. Vi tänker oss att Don Corleone sitter i hörnet och Dean Martin sjunger på en liten scen.

Perfekt tårtaOch så var det det där med chokladtårtan. Carina är konditor och Peter chokladoman, tillsammans har paret kuskat halva världen runt efter den perfekta chokladtårtan. De hittade den så klart i Italien, närmare bestämt i Venedig. Efter mycket laborerande anser Carina att hon kommit fram till idealet.

- Jag har provbakat den femtio gånger och han har ätit den femtio gånger!

Peter och Carina driver redan restaurangerna Prinsen och Zink tillsammans. Det är nog tur att mat är det gemensamma intresset!

Recept:

Crepes

Il Tiempos  långkokta köttfärssås

Stracotto av kalv

Il Tiempos magiska chokladtårta