Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avokadon - smart och nyttig

Avokadon är världens smartaste frukt. Nyttig, mättande och användbar. Lär dig att utnyttja den till max.

Annons

Under avokadons anspråkslösa yttre väntar en dunderkur av nyttiga fettsyror som gör underverk för kärl, hjärta, nerver och celler. Alla borde äta avokado – jämt.

Förr tjatades det om att den var för fet, men det är själva fettet som är kuren våra kroppar skriker efter. Äter vi avokado får kroppen till exempel hjälp att ta åt sig vissa fettlösliga vitaminer som vi skulle gå miste

om annars, kolesterolhalten sänks och vi blir mätta på köpet.

För 7 000 år sedan kände man nog inte till så värst mycket om fettlösliga vitaminer, men redan då insåg man värdet av denna allsidiga frukt. För det är faktiskt en frukt, även om vi känslomässigt betraktar den mer som en grönsak.

Vi importerar avokado hela året från bland annat Chile, Kenya och Sydafrika. Avokadon plockas från trädet när den är omogen, kyls ned och fraktas hit med båt. Först när den kommer ut i rumstemperatur påbörjar mognadsprocessen. Och högsäsongen har precis satt fart, så nu är det läge att frossa i denna superfrukt.

Kruxet är bara att köpa hem rätt avokado. Till att börja bör man satsa på sorten Hass. Skalet är mörkgrönt och nästan svart när avokadon är perfekt mogen. De ljusare gröna varianterna må se snyggare ut på ytan men smakar mest vatten.

Och så det där med mognaden. Avokadon ska kännas tung för sin storlek, lägg den i handen och tryck lätt i den smalare änden. Ger den efter lite grand är avokadon ätmogen. Då kan den förvaras i kyl någon dag, men ska helst ätas genast. Undvik skadade exemplar eller de som är lätt blåaktiga där skaftet suttit.

Mer läsning

Annons