Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baka din egen frasiga focaccia

Inte ett bröd. Inte en pizza. Utan något alldeles ljuvligt mellanting. Vi kallar det focaccia.

Annons

Jag tillbringade ett år i Italien i min ungdom. Ett år som kom att påverka hela mitt liv, min karriär och inte minst min inställning till mat. Många av mina minnen därifrån är starkt förknippade med att handla, tillaga och äta mat. Och alldeles särskilt minns jag mitt första möte med focaccian.

Dessa doftande rektanglar

som låg ovanpå charkdisken och såldes i lösvikt i snabbköpet. Påläggen varierade från dag till dag - lök, oliver, rosmarin! Utan att begripa vad det var för något köpte jag mig en ruta som packades in i vaxat papper. Jag slukade den i samma stund som jag kom utanför affären. Ljummen och lite lagom olivoljeflottig, salt, knaprig och mjuk på samma gång. Mamma Mia, så gott!

Det här var långt innan vart och vartannat svenskt skräpfik började servera focaccia i parti och minut, ska ni veta. Men en livslång kärlek var född.

Sedan dess har jag mellan varven ägnat mig åt att försöka komma fram till den perfekta focaccian. För även om det numera är lätt att hitta allehanda focacciavarianter hemma i Sverige kommer de sällan i närheten av den där ljuvliga smakupplevelsen utanför ett snabbköp i Milanos förorter.

Antingen är den för torr, eller också för degig, för smaklös eller bara för trist. Då är det desto roligare att baka den själv. Du kan påverka konsistensen och slänga på precis vad som faller dig in.

Tricket som jag efter idogt knådande kommit fram till är att hålla degen så lös som möjligt, men att den ändå går att jobba med. Så se mjölmängderna i recepten här intill som ungefärliga.

Skillnaden mot en pizzadeg är att den får jäsa mer utan att bli till ett "vanligt" bröd, samtidigt som den förmår absorbera mycket olivolja. Så snåla inte med oljan, du vill ha en frasig och lite flottig focaccia som ändå är mjuk i mitten. Ett knep värt att testa är att baka den i en rund kakform för att få till de där oemotståndliga knapriga kanterna och ett brödigt inre.

Focaccia är oslagbart på buffébord, i picknick-korgen och som tillbehör till en lättare måltid. Oavsett smaksättning. Med fantasi, olivolja och bakglädje kommer man långt. Nästan ända till Italien.

Mer läsning

Annons