Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomkål - innegrönsaken nummer ett

Trendigast maten just nu? Purjoaska, sjöborre, hemkärnat smör - och blomkål! Den hederliga grönsaken är hetast av alla och går att variera på många olika sätt.

Annons

Det är som i modevärlden. Vart tjugonde år är allting modernt igen. Emellanåt känns det som om varvet gått runt flera gånger. Som nu.

Plötsligt är blomkål det trendigaste man kan ha på sin restaurangmeny och med i alla mattidningar med koll.

Ingen kan vara gladare för det än jag. Plötsligt är man hipp. Jag älskar nämligen blomkål i alla former. Gratinerad, rå, kokt, ångad, rostad, riven och puread. En mer mångsidig grönsak får man leta efter.

Den snälla lite sötsyrliga smaken är både trösterik och elegant på samma gång. Eftersom den är diskret, men utan att vara det minsta mesig, passar den till det mesta. Kött, fisk, fågel, charkuterier, bacon - allt klär en skönhet. Dessutom är den kalasgod på egen hand.

Råriven

I dessa diettider när kolhydrater anses vara en styggelse är blomkålen ett lysande alternativ. Riv den rå i stället för ris, mosa den i stället för potatis eller släng den i en gratäng i stället för pasta. Det enda man inte bör göra är att servera blomkål överkokt, det förtjänar den sannerligen inte. Därutöver kan man helt enkelt använda den till väldigt mycket. Tomat, örter, ost och smör är smaker som gör sig fint till.

Köp rena, gräddvita och kompakta huvuden utan fläckar eller separerade buketter. Ju tjockare blad desto bättre skyddas själva kålen. Det är de täckande bladen som gör kålen vit. Eftersom den inte får någon sol på sig utvecklas ingen klorofyll. Men det finns även gröna och lila varianter.

Nyttig

Blomkål har odlats i Europa sedan 1500-talet, men växer även vild så långt norrut som i Storbritannien. Den svenska sommarblomkålen är extra fin och god och något att se fram emot.

Blomkål kan förvaras rå i en plast- eller papperspåse i kylen upp till en vecka. Färdigskurna buketter håller däremot inte lika länge och bör ätas upp inom två dagar.

Förutom att blomkålen är fettsnål är det en ypperlig källa till C-vitamin, K-vitamin och fibrer. Den innehåller även antioxidanter med cancerskyddande egenskaper.

Karamelliserad

Min senaste favorit är ugnsrostad blomkål. Det händer något magiskt när kålen blir lätt karamelliserad och får en nästan kolaaktig smak. Det blir fullständigt ljuvligt till salt parmesan eller en grillad biff. Eller varför inte dippa råa buketter i en ädeloströra som snacks?

Ta chansen att känna dig inne för en stund. Satsa på en blomkålsmiddag och du är hur het som helst. God, billig och nyttig mat får du på köpet.

Mer läsning

Annons