Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citron sätter guldkant

Citron sätter guldkant på tillvaron. Lägg därtill färg, smak och vitaminer. Allt blir bättre med en gnutta citron.

Annons

Det är lika bra att erkänna med en gång. Jag är en citronjunkie. Det händer att nitiska redaktörer gnäller över mina recept. ”Måste vi ha citron nu igen, Mia?” Ja, det måste vi. Citron är nämligen det som gör kökslivet värt att leva. Utan citron blir det idel sura miner (förlåt!) på såväl kock som matgäster. Citron sätter piff, citron skapar liv, citron bygger smakbroar och citron framhäver det mesta av det bästa.

Med en pistol mot pannan skulle jag förmodligen hävda att citron egentligen är den enda krydda man behöver (om man inte räknar salt). Och då snackar vi inte bara om den härligt munsnörpande saften. Nej, skalet är en minst lika formidabel smaksättare, om inte snäppet bättre.

Men när det gäller citronskal bör man vara lite observant. Egentligen är det både klokast och sundast att använda ekologiska citroner eftersom skalet är giftfritt. Får man inte tag på det gäller det att tvätta de gula små godingarna med nitisk iver. Diskborsten brukar funka finfint.

Nästa viktiga moment är att undvika det vita mellanskiktet till varje pris. Skalar du citronen med potatisskalare (bra för att få strimlat skal) kan du skrapa bort det vita med en tesked. Det vita smakar nämligen beskt och räligt, och det vill vi icke ha i våra munnar.

Med ett schysst rivjärn kan man slå världen med häpnad. Vad vi däremot inte vill ha i maten är citronkärnor. Att bita i en citronkärna kan paja vilken lyxmiddag som helst. Gör som kockarna - tag för vana att hålla handen under när du pressar citroner, då fastnar kärnorna mellan fingrarna och gästerna slipper otäcka kärnreaktioner.

Ett litet tips: runda citroner innehåller mer saft än avlånga.

Nämnde jag att de är fulla med C-vitaminer också? Just precis vad vi behöver i dessa förkylningstider.

Se livet från den sura sidan – ett sätt att få glada matgäster.

Mer läsning

Annons