Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dröm dig till Grekland i ditt eget kök

Ibland måste man få drömma om Grekland. Om sol, varma dagar och salta bad. I dag låter vi maten få ta med oss på en resa och bjuder på en grekisk vårmeny.

Annons
Aubergine är en populär grönsak i Grekland. Över huvud taget är den traditionella grekiska maten väldigt inriktad på grönsaker, förr förekom kött endast till fest. Här har vi dock fyllt auberginen med lammfärs, men man kan lika gärna göra en vegetarisk variant.

Ibland blir jag avundsjuk på mig själv. Ett par gånger om året blir jag ivägskickad för att göra matresereportage på solsemestermål. Även om det är tufft att jobba när andra ligger vid poolen är det ett makalöst härligt uppdrag.

Som till exempel när jag i höstas fick åka till Kreta med uppdrag att hitta grunden till den äkta medelhavskosten. Efter en värdelös svensk badsommar var jobbresan rena plåstret för själen.

Det finns gott om fördomar när det gäller grekisk mat. Vi inbillar oss att moussaka och souvlaki är det enda som finns, att allt smakar likadant och att man tröttnar efter tre dagar.

Det är så fel det kan bli.

Till att börja med finns det ungefär lika många grekiska kök som det finns öar. Alla sätter en stolthet i att producera sina egna ostar, sina egna rätter och vårda sina egna smaker.

Men gemensamt för dem alla är att det genuina köket är enklast tänkbara. Man plockar det som växer vilt i naturen, bevarar skörden med traditionella metoder och serverar sedan hela härligheten med säsongens grönsaker och rejäla doser olivolja. Fisk någon gång i veckan och kött vid festliga tillfällen, och i så fall är det lamm, kanin eller get som gäller. En nyttig och hälsosam diet som ligger till grunden för den så kallade medelhavskosten - som vi alla skulle må bra av att följa lite bättre.

Numera håller det genuina grekiska köket tyvärr på att överröstas av importerade varor, som pommes frites, pizza och hamburgare. Som svensk är det lätt att missa det där "äkta" köket, som riskerar att dränkas av alla flottyrstinkande turisthak med inkastare och flerspråkiga menyer.

Så varför inte vända på steken och ta hem Grekland till ditt eget kök?

Jag har totat ihop en synnerligen lättlagad vårmeny med inspiration från Greklands bästa. Med hopp om solsken!

Mer läsning

Annons