Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duka upp till libanesisk buffé

Varför inte duka upp en libanesisk buffé? Smakrikt, lättlagat och socialt på samma gång. För i Libanon kan man konsten att umgås kring maten.

Annons

Buffé är helt enkelt det perfekta sättet att ställa till med kalas. Var och en äter i sin egen takt och fyller sin tallrik efter personlig preferens och hunger.

Det finns få platser i världen där man är så förtjust i plockmat som i Libanon. Att äta en middag i Beirut är att dela en uppsjö av skålar och fat tillsammans med andra. Man äter mycket och man äter länge. Maten är ett sätt att lätta på sinnet när omvärlden konstrar.

Året om

Så varför inte göra likadant, och ställa till med en avspänd liten fest med sköna mezerätter och mumsiga lammspett? Låt gärna grillen stå framme ett tag till. Det är kul att grilla fastän semesterdagarna är över.

När den libanesiska mattrenden var som hetast i Sverige för ett antal år sedan lanserades den mest som mörk och murrig vintermat, men jag tycker att den passar lika bra året om. Det är alltid trevligt att dippa och ju fler skålar på bordet desto roligare blir det.

Småfusk

I dag bjuder jag på några enkla grundrecept. Fyll på med oliver, inlagda grönsaker, frukt, ost och pita- eller labnebröd. Många smarriga röror finns dessutom att köpa färdiga på burk, som till exempel kikärtsdippen hummus och den oemotståndliga aubergineröran baba ganoush. Spetsa dem med lite extra olivolja och citronsaft och dekorera med färska örter, och du har snart ett dignande bord framför dig.

Det finns en anledning till att Libanon räknas som arabvärldens främsta matland. Där vet man nämligen att det krävs en lyckad buffé för att få fart på festen.

[email protected]

Mia Gahne/TT

Mer läsning

Annons