Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elegant midsommar

Gustav Trägårdh är inte som andra kockar. Årets Kock är komplett prestigelös och gillar faktiskt kolasås på tub.För vår räkning har han komponerat en midsommarmeny byggd på enkel elegans.

Annons
Årets kock Gustav Trägårdh bjuder på tårta gjord på färdiga marängbottnar, Maryland cookies, marshmallows, jordgubbar och vispad grädde.

En solbränd göteborgare med långt blont hår har landat som en främmande fågel i den stockholmska kockeliten. Ingen begriper hans skämt. Han avskyr hotellrumsdöden i huvudstaden och längtar mest hem till sina barn på västkusten.

Men är man Årets Kock så är man. Alla sliter just nu i Gustav Trägårdh.

– Jag var rätt upptagen redan innan och trodde nog aldrig att det skulle kunna bli så mycket värre, men det blev det. Men om fem år kommer jag nog att minnas det här som en kul tid.

Tillvaron hade förmodligen blivit betydligt lugnare om han hade hållit fast vid sina planer på att bli civilingenjör.

– Men jag kom på att det var skittråkigt att sitta och göra ekvationer över en lyftkran. Då hade de första tv-kockarna börjat dyka upp, och jag tyckte att det verkade lite flashigt att stå och vända på en fiskbit i tv. Men det visade sig ju vara ett rätt tungt arbete.

Gustav Trägårdh började sin bana med att praktisera som sjömanskock på ett containerfartyg – en hård skola med tvivelaktig moral. Bättre trivdes han som kock i lumpen. Därefter blev det några smårestauranger och så småningom Fiskekrogen i Göteborg, där han mötte Ulf Wagner som värvade honom till stjärnkrogen Basement i samma stad.

– Det verkade väl som om jag hade lite talang. Jag är en utpräglad känslomänniska och kan bara laga mat om jag är inspirerad. Vill jag inte så blir det inte bra.

Han övertalades att ställa upp i Årets Kock och är övertygad om att han vann på ren logik.

– Alla satsar på den inövade rätten. Jag gav i stället allt på överraskningsmomentet med den hemliga råvarukorgen. Jag studerade jurymedlemmarna och såg vad de skulle gilla. De ville inte ha lödder, fluff och pudding på renblod. De ville ha riktigt god mat, och det fick de.

Trots att Gustav vunnit Sveriges största kocktävling är han knappast den som sätter sig på några höga hästar. Tvärtom. Han föredrar wienerkorv framför rysk kaviar sju dagar i veckan och gillar att göra det så enkelt för sig som möjligt.

Årets Kock blir följaktligen lycklig som ett barn när han får gå loss med midsommartårtan skapad av färdiga marängbottnar, Maryland cookies, marshmallows, jordgubbar och vispad grädde blandat med Den Stora Favoriten – O’hoj kolasås på tub.

– Se mig i ögonen och säg att det här inte är gott. Det finns inte en människa i hela Sverige som inte faller för den här tårtan. Den ska jag själv laga när vi har vår strandfest på midsommar.

Gustav Trägårdh

Aktuell: Årets Kock 2010.

Ålder: 35 år.

Bor: Näset utanför Göteborg.

Familj: Fru Ulrika, barnen Lovisa, 7, och Ludvig, 6, katten Ronja.

Äter helst: Skaldjur.

Äter aldrig: Magsäck, lunga och hjärna.

Dricker helst: Vatten.

Spelar i köket: Gasolin på jättehög volym (just den här veckan).

Det mest underskattade köksredskapet: Fritösen.

Tre oumbärliga ingredienser: Kål, lök och vinäger.

Mer läsning

Annons