Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fisk för hjärtat

Vad sägs om fiskrecept med curry eller parmesan och ill det en Italiensk chokladkaka?

Annons

Vi bör äta fisk tre gånger i veckan, säger de som bestämmer. De som bestämmer har nog inte sett sig omkring så värst mycket ute i landet. Utbudet är oftast inte det bästa och man ser sällan fiskdiskar bli direkt omkullsprungna av efterfrågan. Annat är det när det råder extrapris på revbensspjäll!

Smarta pensionärer med koll vet däremot oftast exakt vilken dag de ska bege sig till landets fiskdiskar. Dagen S då det vankas färsk strömming. Eller sill om man så vill. Kanonbra mat för nästan inga pengar alls. Och alldeles för bortglömd av yngre generationer.

Strömmingsillen är inte bara snäll mot plånboken, den är dessutom bra för kroppen. Havets silver är nämligen laddat med nyttiga vitaminer, kalcium, antioxidanter och välgörande fettsyror som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Dessutom hör den till en av få arter av matfiskar som inte riskerar att bli utfiskad. Den fiskas med miljövänliga metoder, oftast på hyfsat nära håll och skickas sällan till andra sidan jordklotet. Allt sammantaget en ren bonus för miljön.

Ja, och så var det där med namnförbistringen! Den språkliga gränsen går utanför Kristianopel i Blekinge. Norr om skiljelinjen heter det strömming, på västkusten och söder om Kalmarsund säger man sill. Fisken är densamma, men den kan se lite olika ut beroende på var den fiskas.

Här bjuder vi på några nya piffiga smakvarianter på den bästa av vardagsfirrar. God fiskelycka!

Mer läsning

Annons