Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hälsning från spenaten

Nu lagar vi mat från grönsakslandet. Passa på att frossa i naturens bästa medan säsongen står i full blom.

Annons

Så här års gäller det att kapa avståndet mellan grönsakslandet och spisen. In med det gröna och ut med den tunga, stabbiga vintermaten.

Grönsakerna är som bäst och billigast just nu. Vore det då inte rena idiotin att inte hoppa på det tåget?

Smör och flingsalt

Vi mår bra av att äta mycket grönt. Det är lätt att laga, lätt att smälta och lätt att njuta av. Runtomkring oss poppar gårdsbutiker och torgstånd upp laddade med godsaker. Det är bara att köpa famnen full och gå hem och experimentera i sommarköket.

Mitt bästa råd är att anstränga sig så lite som möjligt. Ofta är de fenomenalt goda precis som de är. Annars kommer du förvånansvärt långt med lättkokta grönsaker med en klick smör och flingsalt. Bladgrönt (ja, till och med blast) smakar förträffligt om de får svingas runt i en panna med olivolja, salt och vitlök.

Grönsak på grillen

Mycket knepigare behöver det inte vara att ta tillvara på grönsakslandets godsaker. Här intill tipsar jag ändå om några nya sätt att njuta av det gröna. Se recepten som inspiration, eller följ dem till punkt och pricka om du känner dig osäker.

Huvudsaken är att du släpper fram lusten till en grönare sommar. Du måste inte grilla kött varje dag. Det går minst lika bra att lägga en grönsak på grillen.

Det gäller att passa på. Alldeles för snart står vi där och surar över grönsaksavdelningens smaklösa importerade blekfistomater.

Ät grönt. Ät svenskt. Ät gott.

Mer läsning

Annons