Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En het höst - välj en gryta

Ingen blir ledsen av att bli bjuden på en vällagad höstgryta. Med några basala ingredienser och långsamlagade tålamodskok kan man skapa kulinariska storverk.

Annons

Hur ska man då gå till väga? Tja, ju enklare mat desto viktigare är råvarorna.

Hitta till exempel en högrev av ett kött du litar på, gärna älg eller lamm som ger extra tyngd åt smakerna. Köp en bit välrökt fläsk för ytterligare stuns på kalaset. Frossa i de rotfrukter som ser bäst ut för stunden. Slå på en flaska rött med en ren vinsmak. Därifrån är det svårt att misslyckas.

Lång koktid bra

Den gyllene regeln för en lyckad gryta är att ju längre koktid och ju lägre temperatur desto bättre resultat. Låt gärna grytan stå och puttra sig härlig på riktigt låg värme i ugnen (eller på spisen) medan du passar på att göra annat.

En finess med att göra gryta är att det är ett ypperligt tillfälle att utnyttja alternativa styckningsdelar av köttet, vilket är snällt både mot miljön, hushållskassan och djuret. Men det handlar om tuffare muskelfibrer som kräver sin lilla tid för att bli möra. Koka därför tills köttet sånär faller sönder, då är det som bäst.

En riktigt magnifik höstgryta smakar alltid bäst dagen efter. Följaktligen har man all tid i världen att låta den puttra på i sin egen takt.

Och bättre matlådemat får man leta efter. Om det nu mot all förmodan skulle råka bli något över!

Mustig linsgryta med basilikaolja och feta

8-10 personer, 2 timmar + blötläggning

Höstmys på gryta. Perfekt att bjuda vegosar på (hoppa över fetaosten för veganer). Observera att linserna ska ligga i blöt över natten.

1 kg bruna linser, helst puylinser

2 stora gula lökar

1/2 vitlök

2 morötter

1 persiljerot

1 palsternacka

5 potatisar

1/2 flaska rött vin

5 tärningar grönsaksbuljong + vatten

3 msk tomatpuré

2 lagerblad

2 msk balsamvinäger

salt

nymalen svartpeppar

1 kruka färsk basilika

1 dl olivolja

150 g fetaost

Blötlägg linserna över natten. Koka dem sedan i rikligt med vatten i 10 minuter och skölj av dem i en sil. Skala och hacka lök och skiva vitlöken (spara 1-2 klyftor) tunt. Skala och skär rotfrukterna (även potatisen) i stora tärningar.

Mjukfräs lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt linserna och rotfrukterna. Häll på så pass mycket vatten att det täcker. Tillsätt vin, buljongtärningar, tomatpuré och lagerblad. Låt koka minst en timme. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.

Kör basilikablad med olivolja och lite vitlök i en mixer. Ringla över örtoljan precis innan serveringen, utan att blanda för mycket. Smula över fetaost och servera med gott bröd.

Burgundisk lammgryta med rotfrukter och svamp

4-6 portioner, 3 timmar

En riktigt mustig gryta med massor av smak. Gör den gärna en dag i förväg så blir den ännu godare.

2 kg lammkött med ben eller 600 g utan ben (t ex rygg eller bog)

smör

200 g rökt sidfläsk

salt

nymalen svartpeppar

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

2 msk vetemjöl

3 morötter

3 palsternackor eller jordärtskockor

1 burk hela cocktailtomater (gärna Mutti)

1 tsk torkad timjan

2 lagerblad

1 flaska rött vin

20 smålökar

150 g kantareller, trattkantareller eller annan svamp

1 burk stora vita bönor (à ca 400 g)

1 dl urkärnade svarta oliver (gärna kalamata)

1 näve sockerärter

Skär köttet i tärningar och bryn runtom i omgångar i smör i en stekgryta. Skär bort svålen från fläskbiten och lägg ner den i grytan tillsammans med köttbitarna. Salta och peppra.

Skala och hacka lök och vitlök och häll ner i grytan. Låt bryna lite lätt under omrörning. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl, rör om och fräs någon minut.

Skala och skär rotfrukter i sneda bitar och häll i tillsammans med cocktailtomater, timjan och lagerblad.

Häll på så pass mycket vin att det precis täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock till köttet nästan faller isär. Det tar ungefär två timmar.

Lägg smålöken i vatten en stund så går de lättare att skala. Stek dem sedan i lite smör i en stekpanna och lägg åt sidan. Strimla fläsket och stek tillsammans med svampen. Ställ åt sidan tills grytan börjar bli klar.

Lägg i avrunna bönor, smålök, fläsk, svamp och oliver när köttet är mört. Sjud ytterligare fem minuter, lägg i sockerärterna och sjud några minuter till. Låt stå en stund innan serveringen.

Servera med persiljeslungad kokt potatis och/eller gott surdegsbröd.

Mer läsning

Annons