Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En söt potatis

Sötpotatis är en lustig hybrid. Utanpå är den förvillande lik en förvuxen potatis, om än en smula rödlätt i skalet. Inuti ser den oftast ut som en ilsken kålrot. Och smaken påminner snarare om gröna ärter än det vi känner som potatis.

Annons

Det söta, lite fadda, inslaget är inte helt enkelt att ta till sitt hjärta. I USA, där sötpotatisen är betydligt vanligare än här, serveras ofta ”pommes” gjorda på sötpotatis eller ugnsbakad sötpotatis till biffen. Den behandlas med andra ord som vilken potatis som helst, framför allt i sydstaterna där maten gärna går åt det sötstarka hållet.

Och just där någonstans ligger nyckeln till sötpotatisen lite svårflirtade hemlighet - i alla fall om du frågar mig. Den tarvar helt enkelt lite tufft sällskap för att komma till sin fulla rätt. Tillsammans med rökig och het chili, syrlig lime och uppstudsig ingefära kan man åstadkomma kulinariska underverk med den lätt dävna sötman.

Mer läsning

Annons